Het leven van Rembrandt Harmenszn van Rijn en leiden

Tijdens het Rembrandtfestival in Leiden, vertoont Stedelijk Museum De Lakenhal de film ‘Rembrandt fecit 1669’ van Jos Stelling. De film schetst het leven van de schilder, tekenaar en etser Rembrandt Harmenszn van Rijn en wordt gedraaid in de oorspronkelijke 17de-eeuwse zaal waar ook enkele filmscènes zijn opgenomen. Stelling is een autodidact, die veel indruk maakte met zijn eerste film: ‘Mariken van Nieumeghen’. Deze film was buitengewoon succesvol, zowel in Nederland als daarbuiten. De film werd in mei 1975 zelfs geselecteerd voor het prestigieuze competitieprogramma van het Filmfestival van Cannes. In een klap was de naam van Stelling gevestigd. In 1977 maakte hij de film over het leven van Rembrandt.

Stelling nam in 1981 het initiatief voor de Nederlandse Filmdagen (nu bekend als het Nederlands Film Festival). In het begin waren de Filmdagen vooral bedoeld voor filmmakers die elkaars werk bekeken, maar al snel werden de Filmdagen ook heel populair bij het grote publiek. Stelling bleef tot 1991 nauw betrokken bij de organisatie het festival.

De film wordt vertoond op zaterdag 14 en zondag 15 juli. De voorstelling begint op beide dagen om 12.30 en 15.00 uur. De bezoekers krijgen ook op ieder heel uur een gratis rondleiding aangeboden. Het thema van de rondleiding is ‘Rembrandt en Leiden, de man, de stad, het werk en zijn tijdgenoten’. De eerste rondleiding start om 13.00 uur en de laatste mogelijkheid tot deelname is om 16.00 uur. De toegang voor beide activiteiten is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum.

Meer info: www.lakenhal.nl

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×