'Lente' van Loukie Hoos

Vooraf en Toe : Tuinen

Bij etablissement ‘Vooraf en Toe’ op de Botermarkt is een zomerse serie tekeningen van tuinen door de Leidse kunstenaar Loukie Hoos te zien. De tentoonstellingen bij dit eet- drank- en kunstlokaal worden samengesteld door de Leidse kunstenaar Christiaan van Tol, die plaatselijke kunstenaars uitzoekt die hij goed vindt. Deze exposities zijn meestal zeer de moeite waard en het is zo langzamerhand een eer om ervoor te worden gevraagd. Hoos laat nieuw werk zien. Sinds zij in 2000 haar opleiding aan de Koninklijke Academie in den Haag afrondde, schilderde ze vooral landschappen. De tuin ziet Hoos als een menselijk project bij uitstek: ” Een tuin kan uitdrukking zijn van een min of meer romantische verlangen naar een schuilplaats of paradijs of van de behoefte anders te zijn dan de buren (of juist niet).”

Een tuin is, volgens Hoos, ook op te vatten als een poging de vaak meedogenloze realiteit van ‘wilde natuur’ te overrulen, al is het maar in de onkruidbestrijding. Natuurlijk lukt dat uiteindelijk niet, de natuur wint altijd. Hoos werkt in dit gebied tussen verlangen en werkelijkheid.

Ze gebruikt in zachte materialen als grafiet, aquarelpotloden en aquarelverf om haar tuinen te verkennen en weer te geven: de ruimte ervan en de structuur. Soms zijn de tekeningen vol en uitbundig, soms verstild met slechts de essentie van ruimte of groei. Soms zijn ze realistisch, soms bijna abstract. Bij elkaar vormen ze een vrije en zomerse serie.

De expositie loopt van 9 juli tot 3 september en is dagelijks geopend.

Vooraf en Toe, Botermarkt 9 Leiden

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×