Aanmoedigingsprijs jonge Leidse kunstenaars

Dit jaar is de primeur van de ‘Hermine van Bers Aanmoedigingsprijs’ voor jonge Leidse kunstenaars. Sinds het overlijden van kunstenares Hermine van Bers in 2006, wordt deze prijs afwisselend in leiden en Maastricht uitgereikt. Dit jaar is leiden aan de beurt. Kunstenaars, die na 31-12-1971 geboren zijn en een aantoonbare relatie met leiden hebben, kunnen zich tot 29 juli opgeven. Op vrijdag 21 september wordt de Aanmoedigingsprijs door burgemeester Lenferink uitgereikt tijdens de opening van de ‘Kunstroute Leiden’. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2500,- en een bronzen penning ontworpen door Lucie Leene.

Hermine van Bers is geboren (1927) en opgegroeid in Maastricht. Daarna woonde en werkte ze in Leiden en Oegstgeest en overleed in leiden in 2006. Van Bers maakte voornamelijk aquarellen. In haar tijd was het nog niet zo geaccepteerd, dat een vrouw uit haar milieu kunstenaar werd. Vanuit haar liefde voor de beeldende kunst wilde van Bers jonge kunstenaars de kans geven hun talent te ontwikkelen. Er werd hiervoor een speciale stichting opgericht, die naar haar werd vernoemd. De Hermine van Bers Stichting heeft als doelstelling om jonge, veelbelovende beeldende kunstenaars te ondersteunen. In 2008 komen kunstenaars uit Maastricht in aanmerking voor de prijs.

Toekenning van de prijs gebeurt in Leiden op voordracht van een selectiecommissie, bestaande uit:

  • Drs. L.W.F. (Fred) Brandt, *voorzitter schilder- en tekengenootschap Ars Aemula Naturae
  • Mevr. drs. T.E.M. (Tanja) Elstgeest,intendant Stichting Scheltema/beeldende kunst coördinator bij de Veenfabriek
  • Mevr. drs. S.A (Sandrine) van Noort, adviseur kunstzaken LUMC
  • Mevr. drs.N. (Nicole) Roepers, projectmanager actuele kunst Stedelijk Museum De Lakenhal
  • Drs. M.A. (Martijn) Verhoeven, docent Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

Tot en met 29 juli is de inzending van documentatie van werk, samen met een CV en toelichting op de directe relatie met leiden. Inlevering bij Scheltema, Marktsteeg 1; dinsdag tot en met zondag van 12-17 uur.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×