Jeugdtheatereducatie in Leiden veiliggesteld

De Leidse jeugdtheaterschool kan verder. Door een voorstel van het CDA, dat gesteund werd door SP en PvdA is er geld om ook dit jaar weer lessen te geven en voorstellingen te maken. CDA-raadslid Moniek van Sandick: “De Leidse jeugdtheaterschool doet al jaren goed werk. Maar door een ingewikkelde situatie rond de subsidie dreigde hieraan een eind te komen. Ik ben blij dat we nu zeker weten dat er geld komt.”

De problemen ontstonden, toen er naast de Leidse theaterschool ook een provinciaal theaterhuis in Leiden kwam. Wethouder Jonas(SP) wilde vervolgens spelregels opstellen, op basis waarvan de subsidies verdeeld werden. Hij wilde namelijk óók aan de nieuwkomers subsidie geven. Van Sandick: “Als gevolg van de verwarrende situatie dreigde enorme vertraging, waardoor de Leidse theaterschool dit jaar geen subsidie zou krijgen. Mogelijk zouden zij zelfs helemaal geen subsidie krijgen, omdat de provinciale school ook kans maakte op het geld. Dat was voor ons niet acceptabel.”

Het CDA diende een voorstel in dat voor 2007 75.000 euro uit het cultuurfonds beschikbaar stelt voor beide theaterscholen, de Leidse én de provinciale. Als dat geld gelijk verdeeld wordt over beide instellingen kunnen ze allebei vooruit. Van Sandick: “Het CDA is blij dat aan deze soap een eind is gekomen en dat de Jeugdtheaterschool verder kan. Met eindeloze discussies over wat uit welk potje betaald moet worden was uiteindelijk niemand opgeschoten. En dus hebben wij de knoop maar doorgehakt.”

Eerder hadden de twee organisaties voor jeugtheatereducatie al te kennen gegeven ook met 40.000 euro uit de voeten te kunnen. Enigszins onbegrijpelijk in tijden van een bezuinigingsronde van 1.375.00 euro dat wethouder Jonas nu zo gemakkelijk akkoord ging met een bedrag van 75.000 euro. Ook werd er bij wethouder Jonas op aangedrongen de twee partijen meer met elkaar samen te laten werken. Leiden is te klein om twee jeugdtheaterscholen te rechtvaardigen, ondanks verschillen in opvatting en wellicht kwaliteit. Raadslid Aad van der Luit voor D66 in zijn inbreng: “Met een beetje theater moet hier toch wel uit te komen zijn.”    

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×