Raad gaat morrend akkoord met AZC Besjeslaan

De boosheid in de Leidse nieuwbouwwijk Roomburg over de plaatsing van een asielzoekerscentrum (AZC), heeft woensdagavond ook in de gemeenteraad tot verhitte discussies geleid. Op de publieke tribune klonk soms bijval met applaus of honend boegeroep. Plaatsvervangend raadsvorzitter Greetje van Gruting die de zieke burgemeester Lenferink verving liet het allemaal maar over zich heengaan, zij kon de reacties best begrijpen. De oppositie onder aanvoering van CDA-fractievoorzitter Jan-Jaap de Haan pleitte er zelfs voor de hele procedure alsnog terug te draaien.   

Ondanks dat de procedure en vooral de communicatie en het ongelukkige moment, immers een week te voren was wethouder Marc Witteman nog in de wijk Roomburg bij een feestelijke bijeenkomst voor het slaan van de eerste paal voor het laatste nieuwbouwproject, ook de collegedragende partijen tegen de borst stuit mag de wethouder door. Witteman was toen al op de hoogte van de onheilsmelding die de wijk te wachten stond maar hield daarover toen stevig zijn mond. Ten overstaan van de raad ging hij voor dat feit door het stof. Hij stond voor een belangrijk diemma maar besloot toch te gaan.

Witteman vindt dat de raad door het spoeddebat de inspraakprocedure van de wijkbewoners die acht weken of misschien wel tien weken in beslag gaat nemen verstoort. Dat de wethouder de vergunningenprocedure zo plotseling heeft ingezet, zonder vooraf met de bewoners en ook de raad hierover te praten, wekte de irritatie van de voltallige raad. Velen vonden dat de procedure moet worden stopgezet en dat er naar een andere plek moet worden gezocht voor het asielzoekerscentrum.

Dan maar de brandveiligheid in het oude opvangcentrum in Nieweroord aan de Rijnsburgerweg op peil brengen. Door een motie van de collegedragende partijen mag het College van B & W wel doorgaan met haar plannen, maar krijgt het absoluut de schoonheidsprijs niet van de hele gemeenteraad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×