Politie neemt 'Tintman' in gebruik

De Politie Hollands Midden gaat de komende tijd scherper controleren op auto’s met te donker getinte ramen. De verkeerspolitie beschikt sinds kort over een speciaal meetapparaat dat de lichtdoorlaatbaarheid van het raam kan vaststellen. Met behulp van deze zogenaamde ‘Tintman’ gaat de politie automobilisten aanpakken die rondrijden in een auto waarvan de ramen minder dan 50% licht doorlaten. Zij kunnen rekenen op een boete van € 75,-. Daarnaast wordt ook het kentekenbewijs van het voertuig ingevorderd. De eigenaar van de auto heeft vervolgens vier weken de tijd om de lichtdoorlaatbaarheid van de ramen te herstellen. De maatregel geldt zowel voor ramen waarop folie geplakt is als voor autoruiten die met een speciale coating zijn behandeld.

De verscherpte controles zijn het gevolg van landelijke richtlijnen van het Openbaar Ministerie. Volgens de politie was de regelgeving over getinte ramen tot nu toe niet altijd eenduidig, maar is dat probleem dankzij jurisprudentie nu opgelost. De voornaamste reden van het strengere optreden is de verkeersveiligheid. Het zicht vanuit auto’s met geblindeerde ramen is zeer beperkt. Vooral bij regenachtig en donker weer of wanneer een zonnebril wordt gedragen, kunnen getinte ruiten tot gevaarlijke situaties leiden. Dat geldt ook voor nachtelijke autoritten.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×