Leidse studentenkamers bij duurste van Nederland

“Studenten betalen in Leiden te veel huur voor hun kamer”. Dat concludeert CDA-raadslid Joost Bleijie naar aanleiding van een onderzoek dat gedaan is door de website Kamer.nl, waaruit blijkt dat studentenkamers in Leiden tot de duurste van Nederland behoren. Alleen in Alkmaar en Utrecht betalen studenten nog meer voor hun woonruimte. In Leiden betaalt een student gemiddeld 17,20 euro per vierkante meter studentenkamer. “In Leiden hebben we dus niet alleen een nijpend huisvestingsprobleem voor studenten, maar de kamers die we hebben behoren ook nog eens tot de duurste van Nederland,” aldus een geschokte Bleijie. Ook in 2006 stond Leiden op een derde plek. “De gemeente is dus niet in staat gebleken iets aan de problematiek van te weinig en te dure kamers te veranderen.”

Het CDA-raadslid wijdt de torenhoge huren aan een gebrek aan urgentie: “We bouwen te weinig en dus blijven de wachtlijsten lang. Dit doet de prijzen natuurlijk stijgen. Het toont eens te meer aan dat de prioriteit nog steeds niet ligt bij studentenhuisvesting, terwijl de nieuwe lichting studenten alweer voor de deur staat. Over enkele weken begint namelijk de El CID-week waarmee een hele nieuwe lichting studenten in Leiden aan een studie zal beginnen.”

Volgens Bleijie zijn er van de eerder beloofde 792 kamers slechts 294 gerealiseerd. “In plaats van plannen maken en uitvoeren heeft de wethouder zich in een jaar tijd voornamelijk druk gemaakt of hij voorzitter moest blijven van de taskforce studentenhuisvesting. Een hoop ‘gelul’ dus waarvan zijn partij, de PvdA, altijd zegt dat je daarin niet kan wonen.”

Bleijie wil dat Leiden nu snel werk maakt van de uitbreiding van het aantal studentenkamers. Bijvoorbeeld door naar Amsterdams voorbeeld studenten in containers en leegstaande incourante kantoorpanden onder te brengen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Whatsapp Studio
071 - 5235908

×