Open Monumentendagen in teken van Licht, lucht en ruimte

Over een ruime maand is het weer tijd voor de Open Monumentendagen. Dit jaar is het thema Licht, lucht en ruimte. Dit thema speelde een grote rol bij veel gebouwen die in de jaren 1900 tot 1940 verrezen.In de eerste helft van de vorige eeuw ontstonden veel belangrijke ontwikkelingen in dearchitectuur zoals de jugendstil, het Nieuwe Bouwen, het rationalisme en deAmsterdamse school. Deze stijlen zijn ook in Leiden terug te vinden.

Meer dan dertig monumentale gebouwen uit die tijd zijn tijdens de Open Monumentendagen opengesteld. Belangstellenden kunnen onder andere een kijkje nemen in het voormalige Leidsch Dagbladgebouw dat in de Amsterdamse schoolstijl ontworpen is door WillemDudok, in het voormalige winkelpand van H.J. Jesse aan de Maarsmansteeg, dat gebouwd is in de jugendstil, in het Volkshuis en in de Oud Katholieke kerk. Er zijn zelfs enkele panden te bezoeken, die gerestoreerd worden. Er zijn een aantal fietsroutes en een wandelroute opgezet, die langs de panden lopen. Ook zijn er inloopconcerten en andere leuke bezigheden voor jong en oud gepland. Tegelijk met de Open Monumentendagen vinden ook de Open Dagen Stadhuis plaats. De Open Monumentendage vinden plaats op zaterdag 8 en zondag 9 september. Meer informatie is te vinden op www.leiden.nl/openmonumentendagen.Op zondag 9 september is een deel van de binnenstad ook nog eens autovrij, vanwege de Autovrije zondag.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×