Verboden te verzamelen? Museale en ethische vraagstukken

Hoe presenteer je een Egyptische mummie, ontdaan van alle zwachtels, aan het grote publiek? Wat te doen met oorlogskunst of voorwerpen afkomstig van een illegale opgraving? Welke dilemma’s spelen bij verzamelen en presenteren in het museum? Er is momenteel veel discussie gaande over de vraag wat musea wel en niet mogen doen. De tentoonstelling ‘Verboden te verzamelen? Museale vraagstukken van het Rijksmuseum van Oudheden’ biedt de bezoeker een kijkje achter de schermen en daagt het publiek uit zelf mee te denken over allerlei actuele kwesties.

Het Rijksmuseum van Oudheden laat hierin duidelijke standpunten zien aan de hand van aansprekende voorbeelden en authentieke voorwerpen. Zo krijgt men een uniek kijkje achter de schermen in deze verrassende, interactieve expositie.

De volgende thema’s komen aan de orde:

  •  - herkomstgeschiedenis
  •  - omgang met menselijke resten
  •  - authenticiteit
  •  - het afstoten van objecten

De expositie nodigt de bezoeker uit om zelf een mening te vormen en mee te discussiëren. De resultaten zijn te volgen op de website van het museum. In september zullen in de Tempelzaal enkele debatten over onderwerpen uit de tentoonstelling plaatsvinden. Meer info: www.rmo.nl

De tentoonstelling loopt tot 28 oktober.

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×