Doorgang Rembrandt Gala en Jonge Rembrandtprijs onzeker

Het Rembrandt Gala in november gaat niet door. De afgelopen vijf jaar organiseerde de gelijknamige stichting het gala in de aanloop naar de viering van het Rembrandtjaar in Leiden. Doel was om het bedrijfsleven enthousiast te maken en geld bijeen te halen, waarmee Leiden een blijvende herinnering zou krijgen aan het Rembrandtjaar. Dat werd de Rembrandt Plaats. Een standbeeld van ‘De Jonge Rembrandt’, vervaardigd door de Leidse kunstenaar Jeroen Spijker, kreeg geen plek in de Sleutelstad. De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) vond de plek voor het beeld op ’t Gerecht echter geen optie en gaf een negatief advies af aan het Leidse College van B&W. Toen ook een onderzoek naar een alternatieve locatie niets opleverde, besloot het bestuur van de Stichting de Jonge Rembrandt met pijn in het hart om het beeld dan maar te veilen op het zesde Rembrandt Gala dat in november in het Noordwijkse Huis ter Duin gehouden zou worden.

Nu het Rembrandtjaar voorbij is, had de organiserende stichting zich een nieuw doel gesteld; de uitreiking van een jaarlijkse Jonge Rembrandtprijs voor veelbelovende kunstenaars. Aan deze landelijke prijs moest een cheque van 50.000 euro verbonden zijn. Jonge beeldende kunstenaars uit heel Nederland komen er voor in aanmerking. Voorzitter Chris Verplancke liet Sleutelstad weten dat inmiddels is besloten dat er in 2007 in elk geval nog geen doorstart wordt gemaakt met het Rembrandt Gala. Er zijn niet voldoende sponsoren gevonden om de Jonge Rembrandtprijs uit te reiken en de stichting wil geen feestje om het feestje organiseren.

Doordat zich inmiddels alsnog een potentiële landelijke hoofdsponsor heeft gemeld, is de kans groot dat het gala vanaf 2008 wel weer georganiseerd zal worden, inclusief de Jonge Rembrandtprijs. Het gala vertrekt dan wel vrijwel zeker uit de regio. Als locatie wordt gedacht aan het Kurhaus in Scheveningen.

Het beeld van de Jonge Rembrandt wordt op 10 november aanstaande alsnog geveild in Huis ter Duin. Alleen op een ander gala.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×