'Angst', olieverf en acryl

Expositie Integratie Oost2West

De Leidse kunstenaar Marianne van der Werf exposeert voor de eerste keer haar werk in het Zorgcentrum Dillenburg in Leiderdorp. De expositie heet ‘Integratie Oost2West’ en belicht de kunstuiting van de kunstenaar vanuit de Nederlandse én de Molukse cultuur. Haar vader is van Friese afkomst en haar moeder komt van de Molukken. Van der Werf, oorspronkelijk uit Den Helder, woont en werkt nu zeven jaar in Leiden. Ze gebruikt verschillende technieken, zoals olieverf, acryl, potlood en pastel. Van der Werf is autodidact en beschouwt het leven zelf als haar opleiding. Vanaf het moment dat zij in Leiden is komen wonen maakte zij een periode mee van herstel na een zware ziekte, waarin zij ruimte heeft gegeven aan haar creatieve processen.

Van der Werf: “Als kind van een Molukse moeder en Friesche vader is mijn integratie van een oosters- en westers bewustzijn terug te vinden in mijn kunstuiting. In mijn beleving van dualiteit naar individualiteit. Mijn werk bestaat uit beeld en taal, ik maak gebruik van verschillende materialen en technieken. Dat ik mijn werk kan tonen en kan delen met anderen door middel van deze expositie maakt mij enthousiast”.

Historie

Van der Werf heeft na haar opleiding ziekenverzorging in Den Helder, de Sociale Academie gevolgd in Amsterdam. Naast het werken in winkels heeft zij in penitentiaire inrichtingen van het Ministerie van Justitie, zowel mannen- als vrouwenafdelingen, gewerkt, totdat zij uitviel door haar ziekte. Zij was een van de eerste vier vrouwen in Nederland, die in een mannengevangenis werkzaam was.

Verrassing

Van der Werf: “Het is voor mij ook vaak een verrassing omdat ik ook niet altijd weet wat er uiteindelijk tevoorschijn komt uit mijn werk. In zekere zin vind ik het wel bijzonder en beleef ik er ook veel vreugde aan als ik de inspiratie krijg om er mee bezig te zijn. Het fijne van kunst is dat iedereen er een eigen mening over mag hebben, vind je het goed, oké! Vind je dat niet, ook oké! Er zit wat mij betreft geen prestatiedruk op en dat voelt goed, natuurlijk.”

Indonesië

Dat ik uiteindelijk een soort gevoel van heelheid en eenheid ervoer was het moment dat ik met mijn ouders en mijn man voor het eerst een familiebezoek aan Indonesië bracht. Het was een soort thuiskomen, grond en wortels ervaren en verbinden met mijn westerse achtergrond.”

Oost/west

Van der Werf: “Hier in het westen zitten wij heel erg in het denken en ik ben zelf toch meer een gevoelsmens, alhoewel het denken en gevoel op elkaar afgestemd inhoudelijk meer oplevert dan alleen maar ‘of/of’. Mijn rijkdom is de verbinding ‘en/en’ met toch iets meer de nadruk op mijn oosterse erfgoed. Het spirituele, gevoelsmatige en emotionele kunnen uitdrukken door middel van beeld en mijn analytische en denkende zijde meer uitdrukken met taal is voor mij een verbinding die heel goed werkt. Als ik dat kan delen en tonen aan mensen, die daar wat mee hebben of kunnen en het spreekt ze aan op wat voor een wijze ook, dan is dat een fijne vorm van waardering.”

Ze besluit met de woorden: ” Ik vind het ook leuk wanneer mensen mijn werk komen zien, dan zou ik het waarderen om te vernemen wat de indruk is van mijn werk, per e-mail: ma.vd.werf@wanadoo.nl of in het gastenboek bij de expositie”.

De expositie loopt tot en met 27 september.

Zorgcentrum Dillenburg, Cor Gordijnsingel 1, Leiderdorp.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×