Assemblage van Dolf van Rooden, foto: PR

Bijzondere assemblages in Oude Raadhuis van Warmond

In galerie Het Oude Raadhuis van Warmond is een tentoonstelling te bezichtigen met keramische werken van Marieke van Katwijk en geometrische schilderijen en assemblages van Dolf van Rooden. Beide kunstenaars vinden hun inspiratie in organische en herkenbare dingen uit hun omgeving. Van Katwijk werkt vanuit haar fascinatie voor schelpen, stenen, aardlagen, fossielen, bloemen en planten. Zij geeft op een subtiele manier vorm aan herhalingen, ritme, bewegingen en stapelingen in haar keramiek en objecten. Van Rooden gebruik voor zijn assemblages organische dingen, die hij vindt tijdens wandelingen in het nabije duingebied: een plukje schapenwol, een schapenschedel, een houtscherf, een wortelstok, of een verweerd stukje tak, en zaden en boombladeren uit de tuin.

Van Katwijk is geboren in Wageningen. Zij studeerde in Amersfoort en behaalde het diploma Voortgezette Studie Handvaardigheid, waarna ze als docent handenarbeid aan de slag ging. Na enkele cursussen keramiek volde zij in 2001 de Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken aan de SBB-Gouda. Van Katwijk bekwaamde zich verder bij verschillende landelijk bekende keramisten. Zij exposeerde haar werk onder andere in Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn. Haarlem en Lonneker.

Van Rooden werd in 1944 geboren in Hillegom. Hij volgde de LTS in Haarlem en na diverse bouwkundige avondopleidingen behaalde hij het diploma Bouwkundig Opzichter BNA. Vanaf 1959 is hij werkzaam geweest bij een bouwbedrijf, diverse architectenbureaus en bij de ontwerpafdeling van de Dienst der Gemeentewerken in Den Haag. In 1980 associeerde hij zich met de Hillegomse architect F. Sytsma. Na diens overlijden zette hij het architectenbureau onder eigen naam voort.

Bij AnneMiek Braun volgde hij teken- en schilderlessen van 1996 tot en met 1999. Op de tentoonstelling zijn schilderijen en assemblages van van Rooden te zien. Zijn inspiratie daarvoor ontstond in zijn kindertijd. Hij woonde in een straat waar ook een aannemersbedrijf was gevestigd en kon ademloos staan kijken hoe daar voor de bloembollenexport houten kisten en kratten werden gemaakt. Vele jaren later leerde hij de kratmeubels kennen van architect Gerrit Rietveld. Verfijnder uitgevoerd dan de bollenkisten, maar met een duidelijke herkenning. Deze herkenning is van grote invloed geweest op zijn latere werk.

De expositie wordt zondag 19 augustus om 16.00 uur geopend. Meer info en openingstijden: www.hetouderaadhuisvanwarmond.nl

Het Oude Raadhuis, Dorpsstraat 36, Warmond.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×