Vakmanschap centraal bij 'Schitterend Sieraad'

De hoogstaande edelsmeedkunst uit de oudheid staat centraal in de tentoonstelling ‘Schitterend Sieraad’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Speciaal voor deze overzichtstentoonstelling heeft het museum uit eigen collectie de mooiste en meest bijzondere juwelen geselecteerd. Deze bijzondere collectie is afkomstig uit het vroege Nederland, de Klassieke wereld, het oude Nabije Oosten en Egypte. In de tentoonstelling krijgen de rijkdom aan vormen, de details en de schoonheid van de voorwerpen bijzondere aandacht door de subtiele belichting en een uitgekiende opstelling.

De bezoekers kunnen ook een ‘virtueel’ kijkje nemen in het atelier van een edelsmid. In speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte films zijn demonstraties te zien van verfijnde technieken als filigraan, granulé, cloissoné, email en de zetting van glas, kralen en edelstenen.

De collectie sieraden uit de oudheid van het Rijksmuseum van Oudheden is de omvangrijkste en rijkste van Nederland. Een bijzondere selectie van meer dan duizend topstukken wordt nu voor het eerst in al zijn pracht getoond. De manier waarop fraaie armbanden, ringen, mantelspelden en diademen, van voornamelijk goud en zilver, ooit hun eigenaar sierden – om de hals, op het hoofd, om de ledematen en op het lichaam – vormt de rode draad in de expositie.

De tentoonstelling loopt van 14 september tot 23 maart 2008. Meer info: www.rmo.nl

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek over sieraden uit oudheid.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Polak Works of Arts (Amsterdam), Galerie Marzee (Nijmegen) en Steltman Juwelier (Den Haag).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×