Valkenburg als alternatieve AZC-locatie

De barakken op voormalig vliegveld Valkenburg zijn in beeld geweest als locatie voor het AZC. In het B&W-besluit van 8 mei wordt letterlijk vermeld: ‘De barakken zijn buitengewoon geschikt voor de opvang van asielzoekers.’ D66 vraagt zich af waarom niet voor deze locatie is gekozen. Leiden zag dit als ‘de meest ideale locatie’, maar het COA ging hier niet serieus mee aan de slag. Daarom wil D66 ook weten wat de gemeente heeft gedaan om het COA op andere gedachten te brengen.

Uit de achterliggende tekst van het B&W-besluit van 8 mei blijkt dat de verhuurder van de barakken, woningcorporatie KBV, de asielzoekers wel wil huisvesten. Bovendien kunnen de barakken onmiddellijk in gebruik worden genomen. Het enige nadeel is dat er een extra busverbinding moet komen van vliegveld Valkenburg naar Leiden. Dit hoeft echter geen bezwaar te zijn, omdat dit ook bij de voormalige locatie van het COA aan de Willem van de Madeweg plaatsvond.

De gemeente Leiden heeft volgens de stukken lang aangedrongen bij het COA om de locatie Valkenburg te kiezen. Paul van Meenen, fractievoorzitter van D66, wil graag weten waarom nu toch voor Roomburg is gekozen. Ook wil hij weten waarom de gemeenteraad en andere betrokkenen niet zijn geïnformeerd over dit mogelijke alternatief. Omdat de het COA vergeten is de huur van de flat Nieuweroord op te zeggen, ziet D66 dit als een onderhandelingsargument om de asielzoekers toch naar Valkenburg te verhuizen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×