Boekwerk over geschiedenis bakstenen en metselwerk in Leiden

Naar aanleiding van een bouwhistorisch onderzoek, heeft Edwin Orsel die bouwhistoricus van de gemeente Leiden is, onlangs een boekwerk uitgebracht.Sinds de 13e eeuw zijn er in de omgeving van Leiden bakstenen gebakken. Deze omgeving was daar erg geschikt voor, omdat het materiaal waarvan de stenen gemaakt zijn, klei, er volop te vinden was. Ook was er genoeg turf om de bakovens mee te stoken en konden de stenen via de rivieren door het hele land vervoerd worden. In de loop van de tijd werden de bakstenen kleiner, zodat ze beter te hanteren waren.

Uit het bouwhistorisch onderzoek bleek dat het formaat baksteen, het metselverband en toegepaste mortel belangrijke indicaties kunnen geven voor de leeftijd van muren en andere bouwwerken. In zijn boek beschrijft Orsel aan de hand van voorbeelden de ontwikkelingen in de baksteenproductie en de wijze van metselen in en om Leiden van de 17e eeuw tot 1850. Deze ontwikkelingen hebben veel invloed gehad op de bouwwerkzaamheden.Het boek heeft de naam Rijswijkers in Leiden, Algemeen overzicht van bakstenen en metselwerk in Leiden en signalering van zestiende- en zeventiende-eeuwse kenmerken meegekregen, genoemd naar een type baksteen dat rond Rijswijk werd vervaardigd.Het is bij de gemeente te bestellen, via h.pegtel@leiden.nl en kost inclusief verzendkosten 10 euro.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×