Panorama Zuidvleugel: Nieuwe Hollandse landschapskunst

Al eeuwen inspireert het Hollandse landschap vele kunstenaars. Het gebied De Zuidvleugel ligt in Zuid-Holland, ongeveer tussen Dordrecht, Den Haag, Leiden en Gouda en is een van de dichtstbevolkte regio’s van Europa. Het is een gebied, dat altijd in verandering is en het landschap verandert mee. In de Hollandse schildertraditie zijn veel voorbeelden te vinden van deze veranderingen. De Hollandse schilders uit de 17e eeuw waren de eerste die dit landschap als onderwerp namen en vele kunstenaars volgden. ‘Panorama Zuidvleugel’ laat zien hoe eigentijdse kunstenaars het huidige landschap in de Zuidvleugel ervaren en visualiseren.

Zo laat Philippe Terrier-Hermann foto’s en interviews van bewoners en gebruikers van de Zuidvleugel zien onder de titel ‘Hollands Pracht’. Mateusz Herczka maakte een video-installatie, die op verschillende snelheden een subjectieve reiservaring door het gebied weergeeft en Hootchie Cootchie & Willem de Ridder reizen virtueel terug in de tijd naar ‘Nederstad’.

Tijdens de tentoonstelling zijn ook drie werken te zien van studenten aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, die dezelfde opdracht hebben meegekregen als de kunstenaars.

De tentoonstelling ‘Panorama Zuidvleugel’ is van 21 september tot 4 november te zien in de Lakenhal in Scheltema. Tijdens de tentoonstelling vinden verschillende activiteiten plaats.  

Meer info: www.kunstgebouw.nl en www.lakenhal.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×