Vier maanden cel voor Leidse deserteur

De Leidse dienstweigeraar Richard F. moet drie maanden de cel in. Dat heeft de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vanmorgen besloten. De militair had zich vanaf eind mei vorig jaar ruim een maand lang niet gemeld, waardoor hij niet kon worden uitgezonden naar Afghanistan. Hij werd veroordeeld voor ‘deserteren in tijd van vrede’. Het OM had vier maanden cel geëist.

De advocaat van de deserteur voerde tevergeefs aan dat de militair psychische problemen had als gevolg van een eerdere uitzending naar Irak. Uit onderzoek duidde niets op psychische ongeschiktheid, oordeelde de rechtbank echter. De verdediging voerde ook een enkelblessure aan voor zijn afwezigheid, maar ook dit argument werd verworpen.

De rechtbank wees erop dat de man heeft verklaard ‘alles op zijn beloop te hebben gelaten omdat hij lekker zijn eigen gang wilde gaan’. “Verdachte heeft zich dus bewust niet gedragen overeenkomstig de ziekmeldingsprocedure.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×