Zwarte knisperzak lijkt beste remedie tegen meeuwenoverlast

Zwarte knispervuilniszakken lijken een oplossing te bieden in de strijd tegen de meeuwenoverlast in Leiden. Hongerige meeuwen komen er niet door heen. De maatregelen lijken een voorzichtig positief effect te hebben gehad. In sommige wijken is de overlast volgens burgemeester Lenferink werkelijk afgenomen, zo hoort hij van wijkbewoners. Samen met de vakgroep Gedragsbiologie van de Leidse universiteit wordt verder onderzocht wat de beste mix van maatregelen kan zijn om het vestigen van meeuwen te ontmoedigen. Voor volgende jaren vraagt de universiteit een subsidie aan om het onderzoek te kunnen voortzetten.

De gemeente zet de maatregelen die los van het onderzoek genomen kunnen worden volgend jaar door. Het afgelopen broedseizoen zijn in Leiden 584 nesten ontdekt en hiervan zijn de eieren verwisseld. Het College van B & W heeft besloten vanwege de positieve resultaten door te gaan op de ingeslagen weg, samen met de universiteit, de brandweer en de inwoners van de stad. Wethouder Filip van As heeft van de eigenaar van Simon Levelt aan de Botermarkt begrepen dat vuilniszakken die gevuld zijn met koffiedik door de meeuwen niet aangeraakt worden. Van As: “Misschien loont het de moeite eens te gaan experimenteren met vuilniszakken meet en geurtje. ”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×