Horeca Koppenhinksteeg voorlopig nog illegaal

Vrijplaats Koppenhinksteeg had geen horecabestemming mogen krijgen, vindt de Raad van State. Gisteren vernietigde de Raad van State de plannen om horeca te legaliseren in de Koppenhinksteeg en op andere locaties in het centrum. Ook de glazen kap bij de Lakenhal blijft illegaal. De gemeente heeft al een herzien bestemmingsplan klaar liggen. Daarin krijgt een kleiner gedeelte van de Koppenhinksteeg opnieuw een horecabestemming.

De Raad van State vindt dat de gemeenteraad geen goede belangenafweging heeft gemaakt, omdat de belangen van omwonenden onvoldoende zijn betrokken in de besluitvorming. Ook is Leiden onzorgvuldig geweest, onder andere door plannen te ruim in te tekenen. De Koppenhinksteeg, Nieuwstraat 40, Hoogstraat 1 en Hooigracht 72 krijgen door dit besluit voorlopig geen horecabestemming.

Koppenhinksteeg

Marco van Duijn van Vrijplaats Koppenhinksteeg maakt zich geen zorgen over de legalisering. ‘De rechter heeft alleen de gang van zaken bekritiseerd, maar heeft legalisering niet onmogelijk gemaakt.’ Jan-Jaap de Haan (CDA) is blij met de uitspraak van de Raad van State. ‘Het is goed dat de legalisering nu is afgekeurd, maar ik vrees dat het met dit linkse college alleen maar uitstel betekent.’

Wijkvereniging

Wethouder Witteman moet nu gaan handhaven, vindt voorzitter Jaap van Meijgaarden van Vereniging Pancras-West. ‘Zowel de horeca-activiteiten van de krakersbewegingen De Linkse Kerk als die van Bar en Boos zijn sinds gisteren beide in strijd met het bestemmingsplan en de gemeente zal hiertegen moeten optreden. Wethouder Witteman heeft toegezegd dat hij zou handhaven, als hij daartoe de mogelijkheden had. Die heeft hij nu in handen. Mocht hij daarvan geen gebruik maken dan ligt zijn geloofwaardigheid in de stad finaal aan gruzelementen.’

Gemeente

De gemeente verklaart blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State. ‘De ontwikkeling van de Meelfabriek kan beginnen en de Raad heeft gezegd hoe de glazen kap van de Lakenhal wél gelegaliseerd kan worden. Dat de horecabestemming van de Koppenhinksteeg is afgekeurd, staat toekomstige legalisering niet in de weg en er ligt al een nieuw plan klaar.’

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×