Tweede onderzoek naar fietsklimaat gestart

Gisteren heeft Conny Broeyer, voorzitter van de commissie Ruimte en Bereikbaarheid, rijdend op een hightech meetfiets het startsein gegeven voor het onderzoek Fietsbalans-2, dat in Leiden gedaan wordt. Dit onderzoek is een vervolg op een onderzoek dat van 2000 tot 2004 in een groot aantal gemeentes, waaronder Leiden, plaatsvond. Leden van de Fietsersbond zullen op speciale meetfietsen voorzien van computerapparatuur, microfoon en camera rondrijden en een aantal onderdelen van het fietsklimaat onderzoeken. De onderzoeksresultaten van de tien aspecten die ook tijdens het vorige onderzoek onderzocht zijn, worden vergeleken met de onderzoeksresultaten van dit onderzoek, waarbij bekeken wordt of er vooruitgang geboekt is.

Ook zijn er drie nieuwe punten aan het onderzoek toegevoegd. Zo wordt dit keer ook gekeken naar het fietsparkeerbeleid, de luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik. Hiertoe worden onder andere de schadelijke uitlaatgassen gemeten die fietsers inademen. In totaal doen er 50 gemeente mee aan het Fietsbalans-2-onderzoek. Dit onderzoek is uitgespreid over meerdere jaren. In 2007 worden er in totaal 15 gemeenten onderzocht. Iedere deelnemende gemeente ontvangt na afloop een rapport met aanbevelingen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×