Start van de 'Week van het luisterboek'

Dit jaar wordt voor de derde maal de ‘Week van het Luisterboek’ georganiseerd. Op 31 oktober wordt deze speciale week ingeluid met de ‘Avond van het luisterboek’, waarbij de winnaar bekend wordt gemaakt. Vorig jaar won Remco Campert. De winnaar krijgt een oorkonde en mag een boek aandragen, dat vervolgens als luisterboek wordt geproduceerd. Het luisterboek heeft al een plek gekregen in het leven van veel mensen en beperkt zich zeker niet alleen tot visueel gehandicapten. Luisteren doen mensen ook in de auto, aan het strand of bijvoorbeeld als ze ziek in bed liggen. Ook zijn de luisterboeken erg leuk voor kinderen.

In het geval van romans wordt er vaak voor gekozen om de auteur zelf te laten lezen, maar ook worden er professionele voorlezers ingeschakeld. Dat zijn niet zelden bekende Nederlanders, zoals Erik van Muiswinkel, Bram van der Vlugt, Loes Luca, Victor Löw, Dieuwertje Blok, Mieke van der Weij, Hans Croiset, Henk van Ulsen en vele anderen. In ieder geval mensen die op professionele manier met hun stem werken.

Nieuw is het fenomeen ‘film voor visueel gehandicapten’, het filmluisterboek. Daar wordt ingesproken filmbeschrijving op een apart geluidsspoor toegevoegd aan de film. Zwartboek en Blind zijn de eerste twee films in Nederland, maar in de VS en Engeland wordt dit al veel langer toegepast.

Tijdens de Week van het Luisterboek (van 31 oktober tot en met 11 november) ontvangt men bij de aankoop van een luisterboek een gratis ‘Geschenk Luistergoed’. Dit Geschenk bestaat uit twee cd’s; een speciaal voor kinderen, geschreven en voorgelezen door Vincent Bijlo en een voor volwassenen, met archiefmateriaal van Wim Kan. Het Geschenk zal ook in een groot aantal bibliotheken verkrijgbaar zijn, door bijvoorbeeld in die periode lid te worden.

Meer info: www.luisterkado.nl en www.luilekkerlezen.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×