Bijzondere plafondschildering ontdekt in Haarlemmerstraat

Omdat het pand aan Haarlemmerstraat 67 een drastische verbouwing ondergaat, heeft een stadshistoricus van het Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente er een kijkje genomen.Hij ontdekte door gaten in het verlaagde plafond, dat het oorspronkelijke plafond mooie schilderingen bevatte. Toen de verlaging onlangs verwijderd werd, verscheen er een prachtige en kleurige plafondschildering.Het gaat om een rijk uitgevoerd rankenplafond, dat tussen ongeveer 1625 en 1650 geschilderd is. Het is een zeer verfijnde schildering met biezen en dikke ronde ranken in een barokke stijl. Het staat ook bekend als de zogenaamde knorpelstijl en is kenmerkend voor die tijd.

Het pand zelf is overigens veel ouder. Het stamt uit 1476 of 1477. Het gebouw beschikt over meer fraaie objecten, zo zijn er interieurdecoraties zoals muurstijlen en een peerkraalsleutelstuk gevonden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×