Bar-dancing D’ Oude Harmonie illegaal en niet brandveilig

De gemeente heeft een gebruiksbeperking opgelegd aan bar-dancing D’ Oude Harmonie aan de Breestraat. De bar-dancing voldoet niet aan de brandveiligheidsvoorschriften en mag vanaf 8 november nog maar 160 bezoekers tegelijk in het pand toelaten. In het weekend komen er normaal gesproken wel 350 tot 500 bezoekers in D’oude Harmonie. Op 27 november vorig jaar heeft de brandweer bij een brandveiligheidsinspectie geconstateerd dat de bar-dancing niet aan de brandveiligheidsvoorschriften voldoet. Vooral een gebrek aan vluchtwegen op de begane grond en de eerste verdieping van de bar-dancing zijn daar debet aan. Hierdoor worden de vluchtmogelijkheden van de bezoekers in geval van brand ernstig belemmerd en kunnen levensbedreigende situaties ontstaan.

De bar-dancing heeft in maart en mei dit jaar een aanvraag voor een bouw- en monumentenvergunning ingediend om vluchttrappen en –wegen te realiseren. Ook diverse inpandige wijzigingen moeten het pand brandveilig maken. Omdat het huidige gebruik van het pand als bar-dancing is in strijd met het bestemmingsplan kan de gemeente geen bouwvergunning verlenen.

Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is om D’ Oude Harmonie te legaliseren door een vrijstelling af te geven of het bestemmingsplan te herzien. Als dat lukt kan alsnog een bouw- en monumentenvergunning verleend worden om het pand brandveilig te maken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×