Chinees Schaduwtheater bij Leids Sinologisch Instituut

Op initiatief van de Stichting CHIME en de Bibliotheek van het Sinologisch Instituut in Leiden, wordt in de patio en de bibliotheek van dit instituut een bijzonder tentoonstelling gehouden over het Chinese Schaduwtheater. Nog altijd is deze mystieke en ambachtelijke kunst in grote delen van China populair. De vaak anonieme poppenmakers vervaardigen fantastische kunstwerken, die als schaduw ‘optreden’ in theaterstukken, waarbij rituelen een belangrijke rol spelen. De tentoonstelling is voornamelijk gericht op Gansu en Skanxi in Noordwest China. Met meer dan zestig schaduwfiguren, maar ook foto’s, objecten en live demonstraties wordt een indruk gegeven van deze prachtige vorm van theater en van de manier waarop de poppen worden gemaakt.

Ook het leven en de cultuur in een van de armste streken van China komen ruimschoots aan bod. De poppen in deze expositie komen hoofdzakelijk uit de unieke collectie van poppenmaker Bai Xueming (Huanxian – Gansu) en waren niet eerder buiten China te zien.

Meester Bai zal in de eerste week (van 16 November – 23 November) zoveel mogelijk aanwezig zijn op het Arsenaal om zijn ambacht te demonstreren. Bovendien geeft hij in deze week voor belangstellenden een lezing in het Chinees over zijn werk. Tijd en locatie van deze lezing worden nog apart aangekondigd; info:www.tcc.leidenuniv.nl

De expositie loopt van 16 november tot 15 mei 2008 en is op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur te bezichtigen in de patio en de Sinologische Bibliotheek. De toegang is gratis.

Sinologisch Instituut, Arsenaalstraat 1, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×