Positie Sleutelstad FM op de kabel weer ter discussie

Het dagelijks bestuur van de Programmaraad Rijnland Bollenstreek (PRRB) heeft het concept-radioadvies 2007 opgesteld. In dat voorstel verdwijnt de Tweede Kamerlijn van de kabel om plaats te maken voor de Nederlandse jongerenzender 100%NL. De positie van Sleutelstad staat wederom ter discussie. Sleutelstad FM werd eerder dit jaar tussentijds op de kabel gezet toen er een plekje vrijkwam, doordat RTL FM de uitzendingen staakte. Net als vorige keer lijkt de discussie zich toe te spitsen op het feit dat de programmaraad Sleutelstad FM als ’te Leids’ ervaart. Liever ziet men een regionale zender die zich op het hele gebied richt waarvoor de programmaraad een advies uitbrengt. Een oproep van Sleutelstad FM leverde vorig jaar zo’n 140 steunbetuigingen op om de zender ook via de kabel door te geven.

In het concept-advies legt het bestuur van de PRRB de programmaraad de volgende keuze voor: De doorgifte van Sleutelstad FM beƫindigen omdat de zender tot nu toe niet heeft voldaan aan de voorwaarde van de programmaraad om niet alleen aandacht te besteden aan de stad Leiden, maar ook aan de rest van Rijnland Bollenstreek of de doorgifte van Sleutelstad FM in het basispakket voortzetten gelet op de ontwikkelingen bij de zender en de aankondiging dat er ook de nodige aandacht zal worden besteed aan de hele regio. Woensdag 28 november wordt het radiopakket vastgesteld.

100%NL
100%NL is sinds vorig jaar juli in de ether te ontvangen en wil nu ook graag een plek op de kabel. Het landelijke radiostation zendt Nederlandse pop, rock en urban uit, een muzieksoort die volgens het bestuur van de PRRB tot nu toe onvoldoende vertegenwoordigd is in het radiopakket. “De luistercijfers laten een gestage groei van het aantal luisteraars zien. Het dagelijks bestuur stelt daarom voor om 100%NL voor het komende jaar op te nemen in het extra pakket van Casema, in plaats van de Tweede Kamerlijn.”

Tweede Kamerlijn
De Tweede Kamerlijn wordt slechts door een zeer specifieke doelgroep beluisterd. Bovendien zijn er alleen uitzendingen tijdens vergaderingen van de Tweede Kamer. De Tweede Kamerlijn wordt ook doorgegeven in het digitale pakket van Casema en vrijwel alle debatten zijn tegenwoordig ook via internet te bekijken. Daarnaast worden de belangrijkste debatten van de Tweede Kamer bovendien uitgezonden op televisie. Om deze redenen, en om plaats te maken voor het nieuwe radiostation 100%NL, stelt het dagelijks bestuur voor de Tweede Kamerlijn niet langer te adviseren in het extra pakket.

De wens van een deel van de programmaraadsleden om Radio Noord-Holland een plek op de kabel te geven wordt niet overgenomen in het concept-advies. “Door de ligging van met name de gemeenten Hillegom en Lisse ten opzichte van de provincie Noord-Holland kan er in deze beide gemeenten wellicht enige interesse bestaan voor doorgifte van Radio Noord-Holland, de publieke regionale omroep voor die provincie. Het dagelijks bestuur is echter van mening dat de belangstelling voor deze zender in de hele regio te gering is om opname in het radioadvies te rechtvaardigen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×