College: "Niets mis met urgentieverklaring Haagweg-Noord"

Met de urgentieverklaring voor bewoners van woningen in de Nicolaas Beetsstraat en omgeving is wettelijk gezien niets mis. Raadsleden verwonderden zich bij een bezoek aan de wijk in september over het feit dat vertrekkende bewoners een verhuisvergoeding en voorrang op de woningmarkt kregen. Er was immers geen sloopbesluit genomen voor deze huizen. Het was aanleiding voor het CDA, de SP en de ChristenUnie om schriftelijke vragen te stellen. Uit het antwoord van het college blijkt nu dat woningcorporatie Portaal volgens de regels handelt. 

De urgentie verkreeg Portaal op basis van een verbeterbesluit uit 2006. Het wilde 80 boven- en benedenwoningen aanvankelijk samenvoegen maar zag de bouwaanvraag afgekeurd door de gemeente. De staat van de huizen, enkele jaren geleden door Portaal overgenomen van een andere corporatie, bleek bovendien slechter dan verwacht. Het overweegt nu om de woningen ofwel te renoveren, ofwel om tot nieuwbouw over te gaan. Daarover zijn zij in gesprek met de bewonerscommmissie, uitsluitsel verwacht de corporatie niet eerder dan maart 2008.

De woningen van bewoners die zijn vertrokken, worden in gebruik gegeven aan Ad Hoc, een anti-krakers organisatie. Hiermee wordt leegstand voorkomen. Inmiddels is één derde van de in totaal 109 woningen verlaten. De bewoners die nog wel in de wijk wonen hebben zich verenigd om sloop te voorkomen. Zij kregen in september van Portaal de toezegging dat zij alle berekeningen voor renovatie mogen inzien en laten toetsen door een onafhankelijk expert.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×