Maak kennis met de sabeltandtijger

De onderkaak van de sabeltandtijger die een Noordzeevisser in 2000 aan de haak sloeg, vormt de basis van een expositie en boek over dit uitgestorven roofdier.Het gebeurt maar heel zelden dat er in Europa fossielen of onderdelen daarvan, van deze oerkat gevonden worden. De gevonden onderkaak is volgens onderzoekers zo’n 28.000 jaar oud. Dit wekte verbazing, omdat men er tot die tijd vanuit ging dat de sabeltandtijger in Europa al 300.000 tot 4000.000 jaar geleden was uitgestorven.

De sabeltandtijger was een katachtig roofdier, met opvallend grote hoektanden. In het boek ‘De Sabeltandtijger uit de Noordzee’, vertellen de auteurs aan de hand van de gevonden kaak over de tijger, zijn leefomgeving (de Noordzee lag destijds volgens hen droog) en zijn prooien. In het boek zijn allerlei wetenschappelijke gegevens verwerkt. Ook bevat het veel foto´s en illustraties die niet eerder vertoond zijn. ‘De Sabeltandtijger uit de Noordzee’ is geschreven door Dick Mol, Wilrie van Logchem, Kees van Hooijdonk en Remie Bakker en heeft ISBN-nummer 978-90-78707-03-5.. Het is vanaf maandag 3 december voor 39,45 euro in de boekhandel verkrijgbaar.Wie het boek eerder wil hebben, kan het vanaf zaterdag al bij Naturalis kopen. Daar zal Mammoetdeskundige Bernard Buigues het eerste exemplaar na een presentatie in ontvangst nemen. Ter gelegenheid van de komst van het boek, is in Naturalis van zaterdag 1 december tot en met zondag 6 januari een replica van de sabeltandtijger te zien en aan te raken. Ook zijn de gevonden onderkaak en een aantal complete schedels van de sabeltandtijger tot die tijd tentoongesteld.Meer informatie is te vinden op www.naturalis.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×