Muziekcentrum LVC woedend over voorgenomen verhuizing

Het college onderzoekt de mogelijkheid om het LVC aan de Breestraat al dan niet tijdelijk te verplaatsen. Het zegt hierover met hen in gesprek te zijn, volgens antwoorden op schriftelijke vragen van PvdA en CDA. Er is al jaren onduidelijkheid over de toekomst van het muziekcentrum. Op de huidige plek kan het volgens de plannen van projectontwikkelaar MAB Bouwfonds niet blijven. Het huidige pand kampt bovendien met fors achterstallig onderhoud en beantwoordt niet aan wettelijke eisen. LVC directeur Ruud Visser is furieus. Hij weet niets van gesprekken met de gemeente over tijdelijke verhuizing en is het gesol meer dan beu. “Wij blijven zitten waar we zitten.”

Visser is al meer dan 10 jaar in gesprek met de gemeente over verbeteringen aan zijn muziektempel. In 1995 startte hij met een plan om aan de wettelijke eisen te voldoen. Hij kreeg in 1998 van toenmalig wethouder Van Rij het verzoek om dat in de ijskast te zetten vanwege het Aalmarktplan. Daarin bleek het LVC aanvankelijk op te schuiven in westelijke richting, naar de locatie van het postkantoor. Op initiatief van CDA en PvdA kwam een muziektempel in het voormalig De Nobel complex aan de Lange Scheistraat in beeld. Het vorige college bereidde een projectbesluit voor dat er vóór de zomer had moeten liggen. 

De vertraging is volgens Visser het gevolg van geklungel door voormalig wethouder Paul Jonas. Visser werkte met de andere podia in de stad aan een plan om binnen de kaders van de gemeenteraad te blijven. “Wij brachten het plan terug tot 11 miljoen euro, binnen de kaders van de raad dus. Hij(Jonas) liet het extern toetsen bij OPL die het doorschoven naar Basalt. Die hebben heel slecht werk afgeleverd. Hun onzorgvuldige berekeningen slikte Jonas voor zoete koek, waardoor het plan weer uitkwam op 14 miljoen.” Zijn relaas is in lijn met de mededeling vanuit het stadhuis dat het college besloot om het projectbesluit voor de zomer terug te sturen naar de tekentafel.

Visser is compleet uitgekeken op het gebrek aan visie. “Straks hebben we hier in Leiden allerlei zalen waar geen moer gebeurt. We hebben geen behoefte aan extra zalen maar aan middelen om een goede programmering neer te kunnen zetten.” Hij heeft geen enkele behoefte aan een gesprek over verhuizing. “Ik voel me zwaar gedupeerd. Tien jaar geleden had ik al een plan om het huidige pand voor 3 miljoen gulden op te knappen. Nu word ik overal weggestuurd omdat alternatieven, waar ik niet om gevraagd heb, te duur zijn.” Hij blijft liever zitten aan Breestraat 66. “Met beperkte middelen kan het hier worden opgeknapt. We gaan helemaal nergens heen.”  

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×