Centrummanagement wilde Nieuwe Rijn bevriezen

Met temperaturen ver boven nul toch schaatsen in het centrum van Leiden. Het Centrummanagement Leiden regelde het met hulp van vele vrijwilligers en financiële steun van onder meer de gemeente Leiden al eerder met een ijsbaan op de Beestenmarkt, maar de ambities gingen veel verder. Zo onthuldt centrummanager Robert Strijk. “De nieuwe Rijn bevriezen met een ingenieus stelsel van buizen onder het wateropervlak.” Het experiment zou minstens 200.000 euro gaan kosten, maar is haalbaar. Zo bleek uit een eerste studie die Strijk liet uitvoeren door de TU Delft en de Faculteit Natuurkunde van de Universiteit Leiden. “Maar daarmee haal je dan wel CNN.” Of het er ooit van zal komen, is zeer de vraag. Het plan werd ingediend bij de gemeente en Strijk heeft er nooit een reactie op gehad.

De warmte die door de bevriezing aan het water van de Nieuwe Rijn zou worden onttrokken, moest worden hergebruikt, zo was het idee. Door het project als een milieutest te zien, zouden de negatieve gevolgen van de bevriezing van de Nieuwe Rijn gecompenseerd worden, waardoor er een klimaatneutrale natuurijsbaan zou ontstaan.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×