Brandweermannen in historische kledij en een antieke brandweerwagen verrichten gistermiddag de opening van 'Lichtjes Leids'. (Foto's: Emile van Aelst / www.leidseglibber.punt.nl).

Stadhuis omgetoverd tot kersthuis

Gistermiddag heeft de brandweer om 17.00 uur het project ‘Lichtjes Leids‘ geopend. Mensen uit verschillende wijken zijn drie maanden onder leiding van beeldend kunstenaar Resi van der Ploeg bezig geweest met het maken van diverse versieringen. Doordat het aanbrengen van kerstverlichting in en rondom het huis een trend van de laatste jaren is, wist ze een grote groep Leidenaren te mobiliseren. Samen hebben ze het stadhuis omgetoverd in een kersthuis.

Maanden is er in de voormalige gymzaal van Kunstcentrum Haagweg 4 gewerkt aan ijspegels, engeltjes, sneeuwvlokken, kransen, herten, sterren en slingers. Doordat bij het ontwerp van de versiering plaats is gemaakt voor historische verwijzingen zoals de stadhuisbrand, is de brandweer gevraagd om het project te openen. De brandweer heeft in 1929 gevochten tegen de elementen om het stadhuis te redden. Desondanks ging dat toen grotendeels verloren.

Uit milieu-overwegingen is gekozen voor led-lampjes die zeer weinig energie gebruiken. Tot 6 januari branden de lichtjes elke dag van ’s middags vier uur tot ’s nachts één uur.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×