Burgemeester Lenferink, gemengde gevoelens jaarwisseling

Burgemeester Lenferink zei vanavond in het NOS journaal, dat hij het geweld tegen medewerkers van de brandweer, politie en hulpverleners absoluut onacceptabel vindt. Lenferink: “Dit mag en kan niet zo doorgaan, zo vier je geen jaarwisseling, dat hoort een feest te zijn. Daarbij past het niet dat vuurwerk en stenen naar hulpverleners wordt gegooid. Ik maak me daar grote zorgen over”. Over het algemeen genomen verliep de jaarwisseling in Leiden iets rustiger dan voorgaande jaren, mede door de uitgebreide voorbereidingen van de gemeente en door de zichtbare aanwezigheid van veel politie, zowel in ME-verband als surveillance-eenheden. Lenferink: “Ik denk dat we met deze tactiek veel problemen hebben weten te voorkomen”. De burgemeester kijkt met gemengde gevoelens terug op deze jaarwisseling.

Niet overal hielp die zichtbare aanwezigheid van de politie zo goed. Op een paar plaatsen in de stad zoals de Dobbedreef in de Stevenshof, de Sumatrastraat in de Kooi en in de omgeving van de Conradstraat in de Mors was het erg onrustig. De politie heeft enkele tientallen mensen aangehouden vanwege vernielingen, baldadigheden en het niet voldoen aan het noodbevel.

Voor bovenstaande wijken had de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd, waarmee potentiële relschoppers direct aangepakt konden worden. De ongeregeldheden begonnen dit jaar, op sommige plaatsen, al vroeg in de avond. Door de massale aanwezigheid van de politie konden die snel de kop worden ingedrukt.

In de laatste dagen van december hebben vele medewerkers van de dienst Milieu en Beheer getracht de straten vrij van brandbare materialen te maken. Containers waren zo veel mogelijk geleegd en papier- en textielcontainers waren uit voorzorg weggehaald. Dit alles om illegale vreugdevuren te voorkomen. Veel wijkbewoners bleven echter hun afval dumpen en bij gebrek aan de papiercontainer groeiden de stapels dozen en papier op de straten, zoals bij voorbeeld in de Kooi. Een betere voorlichting naar het publiek zou raadzaam zijn.

De brandweer hoefde veel minder vaak uit te rukken dan in voorgaande jaren: 25 keer! Ook de gecombineerde ’treintjes’ van politie, brandweer en dienst Milieu en Beheer, die snel illegale vreugdevuren opruimden, bleken effectief te werken. 115 keer werd zo’n treintje ingezet. Mede hierdoor is veel schade voorkomen.

Er vielen vier vuurwerkslachtoffers, waaronder een kind. De politie moest 150 keer optreden en de ambulance reed 40 keer uit!

Volgens de gemeente Leiden beleefde het overige deel van de stad een rustige en feestelijke jaarwisseling.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×