Aantal geweldsdelicten met 17% gestegen

Korpschef Stikvoort van de Politie Hollands Midden wil een andere houding vanuit de maatschappij ten opzichte van de politie. Hij hield zijn pleidooi vanmiddag tijdens de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over 2007: “Ik wil af van die ‘het moet maar kunnen’ mentaliteit. Het is opmerkelijk dat de politie steeds vaker nodig is op plaatsen waar eigenlijk plezier zou moeten worden gemaakt. Onder invloed van alcohol en drugs slaat regelmatig de vlam in de pan. Vernielingen, openlijke geweldpleging en drank- en drugsmisbruik in uitgaansgelegenheden, feesten en partijen enzovoort moeten ‘maar kunnen’. Er is nu een vanzelfsprekendheid dat de politie toch wel aanwezig is om corrigerend op te treden. De discussie moet worden omgedraaid: de maatschappij moet zorgen dat politie niet meer vanzelfsprekend nodig is. Overheid, opvoeders, familieleden: pak je rol en corrigeer elkaar.”

Uit de voorlopige cijfers van afgelopen jaar blijkt dat het totale aantal incidenten in Hollands Midden in vergelijking met 2006 met 2,6% is toegenomen. Het komt daarmee uit op 247.197 (2006: 240.894). Het aantal aangiftes is nagenoeg gelijk gebleven. In het verslagjaar zijn er 11.864 aanhoudingen verricht (2006: 11.456).

Uit de cijfers blijkt ook een toename van het aantal vernielingen in 2007 (van 13.484 naar 14.284). Stikvoort: “Het ontzag voor elkaar en voor elkaars spullen wordt steeds minder. Uiteraard blijven wij optreden tegen geweld tegen burgers en hulpverleners, maar ik zie dat ik steeds meer mensen moet inzetten om het wekelijkse ‘feestgedruis’ van een relatief kleine groep te temperen.”

Naast het meer reguliere politiewerk telde 2007 ook een aantal grote onderzoeken, ook wel TGO’s (Team Grootschalig Opsporing) genoemd. De Politie Hollands Midden heeft vorig jaar vijf van die TGO’s opgestart. Na de dood van een 38-jarige inwoner van Voorhout, bij de ontploffing in een zonnestudio aan de Nieuwstraat in Leiden, na de zware mishandeling van een 43-jarige Alphenaar in De Ridderhof in Alphen a/d Rijn en na de dood van een 42-jarige man van Poolse afkomst in de Zeestraat in Noordwijkerhout. In de eerste vier zaken zijn er verdachten aangehouden en is het dossier opgestuurd naar het OM.

In 2007 was ook de ziekenhuisopname van Willem Holleeder in het Leidse LUMC een bijzondere gebeurtenis voor de politie die verantwoordelijk was voor de veiligheid buiten het ziekenhuis. Ook de grote NAVO top die in oktober in Noordwijk plaatsvond heeft veel menskracht van de politie gevergd.

Het aantal diefstallen nam in 2007 af met 4% tot 27.963 en ook het aantal woninginbraken daalde. Namelijk naar 2.579 (een daling van 6% ten opzichte van 2006). Naast de daling van de woninginbraken liet ook het aantal auto-inbraken een opvallende daling van 7.3% zien. Het aantal geweldsdelicten nam vorig jaar verder toe en steeg maar liefst 17% ten opzichte van 2006. Deze trend was de afgelopen jaren al zichtbaar en heeft zich doorgezet. Ook het aantal incidenten rond huiselijk geweld is gestegen, van 2.745 naar 2.871 incidenten.

In tegenstelling tot de trend die de laatste jaren zichtbaar was, zijn er in 2007 weer meer verkeersdoden te betreuren geweest. In 2007 zijn er 24 mensen aan de gevolgen van een verkeersongeval overleden (in 2006: 15, 2005: 19 en 2004: 22). Het aantal ziekenhuisgewonden na een aanrijding nam ook iets toe: van 491 in 2006 naar 500 in 2007.

In het kader van burgertevredenheid zijn 84% van de aangevers van bepaalde delicten teruggebeld. In 2006 is het korps gestart met het terugbellen van de aangevers. In 2006 werd 43% van de aangevers teruggebeld. Vanwege de positieve uitkomsten is de lat in 2007 hoger gelegd en is de doelstelling dat 67% van de aangevers zou worden teruggebeld dik gehaald.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×