Christiaan van Tol bij Kunstlokaal Vooraf en Toe

Kunstenaar Christiaan van Tol (1948) exposeert bij Kunstlokaal Vooraf en Toe zeven intrigerende portretten van zes kunstenaars en een schrijver. Op een van de schilderijen is een zelfportret als ‘soapartist’ te zien, uitgebeeld als een bellenblazer, zittend op een boomstam in een bos. De man mist een been, de bomen zijn omgezaagd en van de zeepbellen blijven slechts witte verfvlakjes over. De vraag rijst of het schilderij de vergankelijkheid symboliseert, het ouder worden en het uiteindelijk verdwijnen? Vragen, die de kunstenaar bezighouden en die hij zowel in het schilderen als in het dichten tot uitdrukking laat komen.

Van Tol: “Dan zou dat een overeenkomst kunnen zijn met de portretten van 6 schilders en de schrijver Borges, (die dit een prachtig thema zou vinden): ze zijn allemaal oud of dood”.

“Ik schilder graag landschappen, maar ook portretten en situaties. Ik heb zelfs een paar niet-figuratieve schilderijen gemaakt – maar op den duur bevalt me dat niet zo. Waarschijnlijk omdat ik me ook graag met ‘het verhaal’ bezig houd. Vandaar misschien dat ik ook gedichten schrijf. Situaties noem ik de schilderijen die een verhaal vertellen, meestal met een of meer personen in hoofd- en bijrollen”. Meer info: www.christiaanvantol.nl 

De expositie loopt tot en met 11 februari in Kunstlokaal Vooraf en Toe, Botermarkt 9, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×