'Piranha' uit Leidse gracht gevist

Twee medewerkers van de Gemeentereinigingsdienst Leiden hebben afgelopen maandag een grote piranha-achtige vis uit de Leidse Maresingel naar Naturalis gebracht. Deze ‘Pirapitinga’ van zo’n 32cm lang, is tijdelijk te bewonderen in de actualititeitenvitrine op de loopbrug van het museum. Maandagochtend om 10.00 uur waren sportvisser Tino van der Zwan en Martie ten Bloemendaal getuige van een ongewone worsteling tussen een reiger en de vis. De vis werd door de reiger enkele keren omhoog geworpen, maar was te breed om als sappige maaltijd te dienen. Van der Zwan ging erop af en toen hij zag, dat het een soort Piranha was, joeg hij de reiger weg. Afgezien van een grote steekwond, veroorzaakt door de scherpe snavel van de reiger, ziet de vis er goed uit.

Volgens de informatie van Naturalis behoort de vis behoort tot dezelfde vissenfamilie als de piranha’s (Characidae) en komt uit het Amazonegebied. Het is echter geen vleesetende soort. Op grond van de tandvorm is de vis voorlopig gedetermineerd als een Pirapitinga (Colossoma bidens). Deze soort eet voornamelijk noten en vruchten waarvoor hij de twee rijen scherpe tanden in beide kaken goed kan gebruiken. Hij kan een lengte van 85 cm en een gewicht van 20 kg bereiken. Het Leidse exemplaar weegt 750 gram.

De Pirapitinga zal zwemmende mensen zeker niet opzoeken, maar met zijn scherpe tanden en krachtige kaken kan hij een mens wel behoorlijk verwonden. In het Amazonegebied wordt hij gevangen voor consumptie en aquariumhandel.

De Leidse Pirapitinga is hoogstwaarschijnlijk een aquariumvis, die niet meer in een aquarium paste en in de gracht is gedumpt. Normaliter zou een tropische vis het niet lang uithouden in het Nederlandse klimaat, maar bij de uitlaat van de gasfabriek zoals bij de Maresingel, waar het water altijd stroomt en een hogere temperatuur heeft, is het kennelijk goed toeven. In Naturalis wordt nog onderzocht waarmee de vis zich heeft gevoed voordat hij zelf bijna verdween in de maag van een reiger.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×