Gratis trouwen alleen voor onbemiddelden

Eén op de vijf bruidsparen vond het de laatste tijd zonde om geld neer te leggen voor de huwelijksvoltrekking in het Stadhuis. Zij besloten daarom op maandag/ of dinsdagochtend om 8.30 uur in het huwelijksbootje te stappen, omdat trouwen dan gratis is. Het geld dat op die manier overblijft, steken ze vaak in hun trouwfeest.De Leidse fractie van GroenLinks wil dat hierin verandering komt en meent dat de mogelijkheid van het kosteloze huwelijk of de registratie van het partnerschap slechts bedoeld is voor Leidenaars die onbemiddeld zijn.

“Voor een paspoort of een bouwvergunning moet je ook de kosten betalen, dus waarom voor een huwelijk niet,“ aldus Hans van Egdom.Iedere gemeente is volgens de Wet Rechten Burgerlijke Stand verplicht, om kosteloze huwelijksvoltrekkingen aan te bieden. GroenLinks wil dat Leiden net als Jacobswoude, opzoek gaat naar mogelijkheden om deze gratis mogelijkheid alleen open te stellen voor bruidsparen die de voltrekking niet kunnen betalen.“Het zou prachtig zijn als de extra inkomsten door de gemeente gebruikt kunnen gaan worden om feesten te organiseren waar elke Leidenaar bij aanwezig kan zijn”, meent Van Egdom.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×