Jan Wolkers, foto: PR.

SP spoort gemeente aan voor museum Jan Wolkers

De SP Leiden heeft de nieuwe wethouder van cultuur, Jan Jaap de Haan, om meer informatie gevraagd over de mogelijkheden voor een Jan Wolkersmuseum in Leiden. SP-raadslid Eva de Bakker zegt hierover: “In de media verschenen berichten over een Wolkersmuseum in deze stad. Het was echter onduidelijk wat de plannen precies inhouden en wat het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders daarvoor wil doen”. De Bakker vervolgt haar betoog met: “Wethouder De Haan wil niet de collectie van Jan Wolkers kopen, maar dat is ook niet nodig. Door werken in bruikleen te nemen is veel mogelijk, maar daar is wel goede wil voor nodig, bovendien is het een wens van Wolkers zelf, zo heeft hij nog persoonlijk aangegeven aan oud-cultuurwethouder Paul Jonas (SP)”. Weduwe Karina Wolkers gaf haar voorkeur al eerder aan: “Dit is zijn stad. Dit is de eerste stad waar hij naar de tekenacademie ging, de eerste stad waar hij musea bezocht”.

Volgens De Bakker moet het college zich actiever inzetten om zo’n museum in Leiden mogelijk te kunnen maken.

In oktober dit jaar, een jaar na het overlijden van Wolkers, komt er een overzichtstentoonstelling in Museum De Lakenhal. Ook Naturalis heeft aangegeven interesse te hebben in het werk van de overleden Leidse kunstenaar, mede door het feit dat hij een bijzondere band met de natuur had. Een permanente tentoonstellingsruimte is echter nog niet gevonden.

De Bakker: “Ik denk dat er voor een permanente tentoonstelling veel mogelijk is, als onder andere het bedrijfsleven van Leiden erbij betrokken wordt. In samenspraak met partners in de stad, de gemeente en de familie van Wolkers kan iets moois tot stand komen. Er is een pro-actieve houding nodig van de gemeente om een permanente tentoonstelling van Wolkers’ werk voor elkaar te krijgen”.

Zij vervolgt: “Ik kreeg niet de indruk dat het college zich er erg actief voor in zet. De wethouder sprak vooral over de ‘beren op de weg’, zoals de kosten. Er zal niet op korte termijn een voorstel van Ben W naar de gemeenteraad komen. Zonder pro-actieve houding kan het idee voor een Wolkersmuseum snel wegwaaien naar een andere stad. Dat zou zonde zijn! Zowel voor de stad, als voor Wolker’s laatste wens en zijn familie”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×