De fietser van Maarten van Maanen.

Kunstwerk voor vergeten bombardement op Leiden

Het Leidse College van B&W wil graag een blijvende herinnering aan het ‘vergeten bombardement’, dat in december 1944 op het stationsgebied van Leiden plaatsvond, realiseren. Bij dit bombardement vielen meer dan 50 doden en honderden gewonden. De bommen werden gegooid door vliegtuigen van de Engelse RAF met de bedoeling om Duitse opslagplaatsen van V-2 raketten bij het Centraal Station en bij ’t Spoortje aan de Herensingel te vernietigen. Hele woonwijken werden weggevaagd. Ondanks dit enorme leed, werd er niet veel over deze gebeurtenis gesproken, omdat het doel voorop stond. Stedelijk Museum de lakenhal formuleerde de opdracht en van drie deelnemende kunstenaars werd de Leidse kunstenaar Maarten van Maanen gekozen. Zijn ontwerp wordt geïntegreerd in de te vernieuwen fietsenstalling onder het zogenaamde ‘Alphens perron’ van het Centraal Station. Het kunstwerk zal in de loop van dit jaar onthuld worden.

Pas op 11 december 1994 vond in Leiden de eerste officiële herdenking van de bombardementen plaats; ruim 800 mensen bezochten de bijeenkomst in de Hartebrugkerk.

De keuze viel op kunstenaar van Maanen omdat hij in zijn ontwerp de oorlog naar menselijke schaal probeert terug te brengen. Op een ondergrond van wit emaillen schildert hij in zwart op elke pijler een verzameling geïsoleerde figuren, die begrippen en karakters uit de oorlog uitbeelden Zo laat van Maanen ‘de tijd’, ‘de fietser’ of ‘de soldaat’ zien. Door zijn bijzondere tekenstijl en de manier waarop hij zijn karakters neerzet, gaat men er van uit, dat de tekeningen bij een groot publiek van alle leeftijden herinneringen en gedachten zullen oproepen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×