Debat collegeakkoord slappe vertoning

“Beneden alle peil. Als de burgemeester hier had gezeten, was dit niet gebeurd.” D66 fractieleider Paul van Meenen reageerde dinsdagavond furieus op de verwerping van zijn ordevoorstel voor behandeling van het collegeakkoord door VVD, PvdA, GroenLinks en CDA. Hij wilde graag een debat tussen oppositie en onderhandelaars in plaats van de reguliere bespreking van het akkoord door iedere partij afzonderlijk. Geen uniek voorstel, gezien het feit dat dit bij het aantreden van het vorige college ook is toegepast. Hij kreeg nul op het rekest. Wat volgde was bepaald geen reclame voor de politiek.

Het orgaan dat de vergaderorde van de raad regelt, het Presidium, leek eerder deze week nog akkoord. De voorzitter van de raad, burgemeester Henri Lenferink, steunde volgens Van Meenen zijn voorstel. Juist Lenferink ontbrak dinsdag wegens ziekte. Zijn vervanger, VVD raadslid Greetje van Gruting, bracht het voorstel in stemming. Alle collegepartijen stemden echter tegen, tot woede en ergernis van D66. En dus bleef het dinsdagavond bij ronkende verhalen over hoe goed (collegepartijen) of hoe slecht (oppositie) het akkoord wel niet is. Met kwalificaties als “Goede wijn behoeft geen krans” (Laudy, VVD) en “een scharminkeltje met koudwatervrees, gezeten op een langzaam wegzinkende kurk” (Van Meenen, D66) plakten beiden hun etiket op het akkoord. Als de partijen in de raad al werkelijk van plan zijn om de gepolariseerde verhoudingen achter zich te laten, dan is de start in ieder geval vals. Buiten de insiders in de raadszaal zal geen Leidenaar deze gang van zaken op prijs hebben gesteld.

Een inhoudelijke discussie ontbrak. Het werd nog het meest duidelijk in de bijdrage van VVD fractievoorzitter Paul Laudy. De partij die zich immer profileert als partij van degelijke financiële principes, rept nu met geen woord over een financiële onderbouwing. Zijn boodschap dat de Leidenaar blij is dat de VVD weer meedoet in het stadsbestuur had meer weg van een reclamespot voor de lokale fractie dan een basis voor een stevig inhoudelijk debat. Kritische vragen van de oppositie werden gepareerd met een verwijzing naar het nog te schrijven uitvoeringsprogramma door de wethoudersploeg of een sneer naar bepaalde wethouders uit de vorige periode. Het nieuwe college zat er vanachter de bestuurstafel intussen bij en keek ernaar. Witteman beloofde medio december dat dit uitvoeringsprogramma er binnen 50 dagen ligt. Dat zou betekenen dat uiterlijk medio februari de oppositie wél antwoorden krijgt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×