'Zonder titel', olieverf op doek door Frank Lenferink, foto: Tom Haartsen.

Nuchtere schilderijen Frank Lenferink in LUMC

In de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum is, vanaf 14 februari, een overzichtstentoonstelling van kunstenaar Frank Lenferink (1963) te zien. Het getoonde werk beslaat een periode van 1998 tot 2008. Lenferink schildert geen dramatische of verhalende schilderijen. Zijn stijl, waarin hij dagelijkse dingen uitbeeldt, is strak en nuchter. Lenferink: “Het is verbazingwekkend hoe weinig informatie je nodig hebt om iets heel specifieks te kunnen herkennen”. Zijn pallet bestaat voornamelijk uit ‘aardetinten’, zoals gedempte bruine, groene en mosterdgele kleuren. De expositie zal geopend worden door Edwin Jacobs, directeur van Stedelijk Museum De Lakenhal in aanwezigheid van de kunstenaar.

Lenferink won in 1997 de Koninklijke Prijs voor de schilderkunst en schildert objecten uit interieurs en gebouwen in een strakke, symmetrische stijl. In tegenstelling tot de hedendaagse narratieve trend in de schilderkunst en de hang naar actuele onderwerpen, verwijst Lenferink met zijn verstilde voorstellingen puur naar de schilderkunst alleen.

Het uitgangspunt is figuratief, maar het gaat Lenferink niet om het onderwerp. Eerder is hij gefascineerd door de formele kwaliteiten van een schilderij; hoe de voorstelling zich verhoudt tot het oppervlak van het schilderij.”Ik wil de waarneming concentreren op het verschil tussen een schilderij op zich en wat het voorstelt”, aldus de kunstenaar. 

De expositie loopt van 14 februari tot en met 30 maart. Meer info: www.galeries.nl/lumc

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×