Stad der boeken: Zeven eeuwen lezen in Leiden

Stedelijk Museum De Lakenhal presenteert de tentoonstelling ‘Stad van boeken Zeven eeuwen lezen in Leiden’, waarin het maken, verhandelen en lezen van boeken en geschriften centraal staat. De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van ruim 200 spraakmakende boeken, die het wereldbeeld veranderden. Zo verschenen in 1637 twee belangwekkende boeken in Leiden: de Statenbijbel en het ‘Discours de la méthode’ van René Descartes. Maar ook zijn er populaire kinderboeken te zien, of het tijdschrift Panorama dat nog tot 1973 bij de Leidse Rotogravure Maatschappij werd gedrukt. Het idee voor deze tentoonstelling is ontstaan door de ingrijpende veranderingen, die de komst van het Internet met zich mee heeft gebracht. De vraag rees, hoe groot de invloed van het handschrift in de Middeleeuwen was, of het ontstaan van de boekdrukkunst? De expositie begint met de introductie van het schrift in Leiden, rond 1300, en eindigt in onze tijd van e-publishing.

In 35 vitrines worden de kostbare, internationaal bekende of spraakmakende Leidse boeken en documenten getoond, aangevuld met schilderijen, gravures, tekeningen en een houten drukpers uit de 18de eeuw.

Niet alleen de Universiteitsbibliotheek Leiden heeft de mooiste stukken te leen gegeven, maar ook de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, het Regionaal Archief Leiden en verschillende buitenlandse bibliotheken en musea.

De tentoonstelling is samengesteld door De Lakenhal en de Leidse Universiteit (prof.dr. Paul Hoftijzer, dr. Berry Dongelmans), de Leidse Universiteitsbibliotheek (dr. André Bouwman) en de Koninklijke Bibliotheek (drs. Ed van der Vlist) te Den Haag. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de publicatie Stad van boeken. Handschrift en druk in Leiden, 1260-2000, ruim 400 pagina’s en 350 illustraties. Het boek is uitgegeven door Primavera Pers & Uitgeverij Ginkgo te Leiden en verkrijgbaar in de museumwinkel.

De tentoonstelling loopt van 22 februari tot en met 1 juni, meer info: www.lakenhal.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×