Fout bij reinigen naalden prostaatpunctie in Rijnland

Het Rijnland Ziekenhuis heeft fouten gemaakt bij het schoonmaken en ontsmetten van de zogenoemde ‘naaldgeleider’. Het ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn, roept zo’n driehonderd patiënten op voor een bloedcontrole. Er bestaat volgens het ziekenhuis een geringe kans op besmetting met het hepatitis B-virus en een uitermate kleine kans op overdracht van hepatitis C en hiv. De naaldgeleider wordt gebruikt bij het uitvoeren van een prostaatpunctie, waarbij weefsel uit de prostaat wordt weggenomen voor onderzoek. In een verklaring op de website van het ziekenhuis staat dat de naaldgeleider bij 55 graden verhit moet worden om deze te desinfecteren. Dit zou niet goed zijn gegaan. Het ziekenhuis noemt de kans op besmetting te verwaarlozen maar om het risico uit te sluiten is een oproep aan patiënten gedaan.

“Vlak voor een punctie op 24 januari werd gezien dat er nog resten van een andere patiënt op de naaldgeleider zaten,” zei de voorzitter van de raad van bestuur Ron Treffers vrijdag op BNR. De methode van reinigen wordt sinds 2005 toegepast. Daarom worden patiënten die sinds die tijd zijn onderzocht teruggeroepen. Volgens Treffers worden de geleiders sinds de constatering op een andere manier schoongemaakt.

Het Rijnland Ziekenhuis heeft de openingstijden verruimd voor de bloedcontroles. Ook zijn een speciaal telefoonnummer en een e-mailadres geopend voor vragen en kan een gesprek met een uroloog worden aangevraagd.

Geen categorie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×