Plan sloopprocedures sp en PvdA uit de koelkast

Het alternatieve plan voor sloopprocedures dat de SP en PvdA in 2006 geschreven hebben, komt mogelijk weer uit de koelkast.Vorige week heeft het college het plan ingetrokken om de sloopprocedure voor woningen te versimpelen. De SP is daar blij mee. Maar, zo meent raadslid Louk Rademaker ”Er moet wel wat veranderen. Nu is er geen democratische controle op sloopplannen van woningcorporaties, en de rechten van huurders zijn ook onzeker.”

Nu is het zo, dat de gemeenteraad een sloopbesluit moet nemen voordat huurwoningen onder de slopershamer terecht mogen komen. Bewoners van deze woningen kunnen tegen de sloop protesteren, maar vaak blijkt er geen weg terug, aldus de SP.Bovendien vinden veel politieke partijen de huidige sloopprocedure onoverzichtelijk en onjuist. De laatste jaren hebben er dan ook heel wat discussies en onduidelijke situaties plaatsgevonden rond sloopprocedures. Te denken valt daarbij onder andere aan de geplande sloop van 12 woningen in de Pasteurstraat in 2005 en het feit dat veel bewoners van de Genestetstraat al vertrokken voor het sloopbesluit voor hun huizen was genomen.Tenslotte meent de SP dat veel woningen onder valse voorwendselen gesloopt worden. “In De Genestetstraat was het bijvoorbeeld goedkoper om de bestaande woningen op te knappen dan om te slopen en nieuw te bouwen. Het is ook onacceptabel dat goede betaalbare woningen gesloopt worden, alleen maar om geld te verdienen”, zo vindt de partij.Volgens het alternatieve plan dat de SP en PvdA in 2006 opstelden, kijkt de gemeenteraad eerst of sloop in een bepaalde straat acceptabel is. Als dat zo is, moet de woningcorporatie aan een reeks voorwaarden voldoen. Zolang niet aan die voorwaarden is voldaan, mag er niet gesloopt worden.Sloop mag verder alleen als renovatie aantoonbaar geen haalbaar alternatief is. Ook moeten tweederde van de zittende huurders met de sloop akkoord gaan. De bewonerscommissie moet de middelen krijgen om zelf onafhankelijk onderzoek te verrichten naar de kwaliteit van de woningen.Omdat de PvdA zich in december 2006 vlak voor de stemming uit het plan terugtrok, is het de koelkast ingegaan. Nu de woningcorporaties en huurdersorganisaties samen werken aan een nieuw voorstel, verwacht de SP dat zij uitkomen bij hun reeds opgestelde plan.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×