Raad akkoord met onderzoek RGL tracé Hooigracht

De RGL volksraadpleging van vorig jaar kan definitief de archieven in als een fopreferendum. De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met de interim procesovereenkomst met de provincie. Daarin spreken beide partijen af te onderzoeken of het Hooigracht/Langegracht tracé een minstens zo goed alternatief is voor de lightrail door de Breestraat. Blijkt dat inderdaad het geval, dan wordt een bestuursovereenkomst met de provincie gesloten. Leiden heeft daarbij een aantal voorwaarden. De oppositie probeerde dinsdagavond vergeefs een uitspraak van de raad te krijgen over deze randvoorwaarden. Op verzoek van de ChristenUnie werden nog wel twee onderzoeken toegevoegd.

Wethouder John Steegh erkende tegenover de raad dat dit college met de overeenkomst ingaat tegen de uitslag van het referendum. Het volharden in een Nee zou Leiden echter bestuurlijk in een isolement plaatsen, aldus de GroenLinks wethouder. De doorzettingsmacht waarmee de provincie heeft gedreigd, zorgde voor een nieuwe situatie. “En dus is een goede verstandhouding met provincie en regio belangrijker dan de mening van de Leidenaar”, concludeerde SP raadslid Julian van der Kraats. “Wij werken niet mee aan dit verraad, aan de strop waaraan PvdA, VVD, CDA en GroenLinks de democratie ophangen.”

Waar de SP zich verder afzijdig hield in het debat met de wethouder, bleef D66 woordvoerder Paul van Meenen aandringen. Hij wilde van de raad een separate uitspraak over de randvoorwaarden waaronder Leiden akkoord gaat met de RGL over de Hooigracht (onder andere extra geld voor een Ringweg Oost). Die voorwaarden maken nu geen deel uit van de overeenkomst. Het voorstel van D66 zou volgens Steegh meer kwaad dan goed doen. Het ondermijnt in zijn ogen de onderhandelingspositie van Leiden.

De ChristenUnie boekte weer eens een succesje. Na enige aarzeling stemde Steegh in met het verzoek van de ChristenUnie om het vervoerwaardeonderzoek van het Breestraat tracé te actualiseren. Daarvoor moet hij aankloppen bij de provincie omdat zij dit deel voor hun rekening nemen. Ook de ontbrekende veiligheidsaspecten van het Breestraat tracé worden vóór 1 juli aanstaande nader onderzocht.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×