Legalisering Koppenhinksteeg mogelijk teruggedraaid

Op 18 maart besluit het Leids college over de legalisering van de Koppenhinksteeg. Ondanks eerdere raadsbesluiten uit 2005 en 2007 hierover, overweegt het college nu ook of de legalisering wordt stopgezet. Dat blijkt uit een brief die het college afgelopen vrijdag naar de gemeenteraad stuurde. Daarin wordt gewezen op de voorwaarde uit het recente coalitieakoord van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks dat er geen extra geld beschikbaar wordt gesteld voor de legalisering. Het feit dat het college nu met deze boodschap naar buiten komt, duidt er op dat het met de betrokken woningcorporatie Ons Doel nog geen overeenstemming heeft.

Ons Doel zou het pand overnemen voor 1 euro en vervolgens voor 1,2 miljoen euro renoveren. Via huurovereenkomsten met de huidige bewoners van het pand moet het vervolgens de exploitatie zien rond te krijgen, een eventueel tekort wordt aangezuiverd door de gemeente. Die voorwaarden zijn vastgelegd in de notitie Legalisering Vrijplaats Koppenhinksteeg die voormalig wethouder Ruimtelijke Ordening Marc Witteman (PvdA), toen nog deel uitmakend van een links college, in 2007 aan de raad presenteerde. De huidige collegepartijen VVD en CDA stemden destijds tegen dit voorstel.

Eurodusnie, de organisatie achter meerdere activiteiten in het pand, is verbijsterd over wat zij op hun site “een nieuw konijn uit de hoge hoed” van dit college noemen. Zij zien het als een signaal dat Leiden onder de gemaakte afspraken uit wil. Ook de SP is slecht te spreken over de brief. Raadslid Eva de Bakker: “Dat de kosten voor het opknappen van de panden hoger zouden uitvallen was te verwachten, maar dat zou niks met de legalisering zelf te maken moeten hebben. Ook als je appartementen in de monumentale panden van de Koppenhinksteeg zou willen bouwen, zit je met precies dezelfde kosten! Het zou triest zijn als het college zich hierachter zou willen verschuilen.”

Eerder dit jaar maanden zowel de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften als de voorzieningenrechter het Leids college tot actie na formele klachten van de wijkvereniging. Die voert al lange tijd een felle campagne tegen de huidige activiteiten in het voormalige kraakpand, De Linkse Kerk en Bar en Boos.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×