LUMC ontdekt effectieve behandelmethode Crohn

Onderzoekers van het LUMC hebben een effectievere methode ontdekt om de ziekte van Crohn te bestrijden. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat patiënten die direct een combinatie van afweeronderdrukkende medicijnen krijgen, vaak veel minder klachten ontwikkelen dan de patiënten die volgens de standaardmethode worden geholpen. Bij deze standaardbehandeling worden eerst ontstekingsremmende medicijnen geslikt en komen pas later de afweeronderdrukkende medicijnen aan de beurt.

Zo’n 60.000 Nederlanders lijden aan Crohn. Deze auto-immuunziekte verspreidt ontstekingen door het hele spijsverteringskanaal en kan leiden tot diaree, buikpijn, bloedverlies, gewrichtsklachten en huid- en oogontstekingen. Patiënten moeten uiteindelijk vaak geopereerd worden omdat er door littekenweefsel darmvernauwingen zijn ontstaan, of omdat er verbindingen tussen darm en huid zijn opgetreden. Voor veel van de dragers van de ziekte, is een stoma uiteindelijk onvermijdelijk.Het onderzoeksteam dat onder leiding van prof. dr. Daan Hommes van het LUMC stond, ontdekte dat Meer dan de helft van de patiënten die direct na de diagnose begonnen met het slikken van afweeronderdrukkende medicijnen, geen chirurgische ingrepen hoefde te ondergaan en ook minder klachten had dan de patiënten die volgens de gewone methode behandeld werden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×