Labrujère als Kerstman, hier tijdens de opening van de ijsbaan op de Beestenmarkt enkele jaren geleden (Archieffoto: Chris de Waard).

Labrujère en Van Buuren zijn bekendste Leidenaren

Volgens de Leidenaren zijn Peter Labrujère en DJ Armin van Buuren de grootste Leidenaren van dit moment. Beiden werden het meeste genoemd tijdens de op zaterdagochtend gehouden enquête op de Haarlemmerstraat. Centrummanager Joost Bleijie die de enquête organiseerde preekt van een opmerkelijk resultaat: “Het zijn natuurlijk twee totaal verschillende personen. De één is bij alle Leidenaren bekend vanwege zijn verschijning en de dingen die hij voor de stad doet, de ander is wereldberoemd als DJ en komt toevallig uit Leiden. Beiden zijn, zo blijkt, een goede ambassadeur van Leiden.” Op de vraag wie op dit moment de beroemdste Leidenaar is, werden naast Peter Labrujère en Armin van Buuren ook cabaretier Jochem Myjer, evenementorganisator Aad van der Luit en burgemeester Henri Lenferink genoemd.

Op de vraag welke nog levende Leidenaar de grootste bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de stad, was het antwoord eenduidiger, namelijk oud-burgemeester Cees Goekoop. Bleijie: “Voormalig burgemeester Goekoop heeft op de Leidenaren een onuitwisbare indruk gemaakt. Hij is natuurlijk ook lang burgemeester van de stad geweest en is nog steeds een graag geziene gast.” Op afstand werd Goekoop gevolgd door wederom Peter Labruyère en burgemeester Henri Lenferink.

Over de vraag wie de grootste Leidenaar aller tijden is, bestond geen twijfel. “Er is er volgens de Leidenaren maar één die aanspraak mag maken op deze titel, namelijk Rembrandt van Rijn,” aldus Bleijie. De in 1606 in Leiden geboren schilder liet wetenschapper Herman Boerhaave, hoogleraar Rudolf Cleveringa en de befaamde oud-burgemeester Pieter van der Werff ver achter zich.

De gehouden enquête is onderdeel van de totstandkoming van de Leids Historische Canon. De vraag wat zou iedere (nieuwe) Leidenaar moeten weten van de Leidse geschiedenis heeft centraal gestaan bij de conceptcanon die nu voorligt. “Ik nodig de Leidenaren graag uit hun mening te geven over dat concept, het moet namelijk de canon worden van alle Leidenaren.”

Woensdagavond wordt er een slotdebat gehouden in het Scheltemacompex aan de Marktsteeg in Leiden. Iedereen is daar vanaf 20.00 uur van harte welkom om zijn of haar mening te geven. Op- en aanmerkingen kunnen ook gegeven kunnen worden via de site www.leidsecanon.nl. De conceptversie van de canon is eveneens op te halen bij de Leidse bibliotheken, de Lakenhal, het gemeentearchief, het stadsbouwhuis en het stadhuis.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×