Professor Holthuis, foto: T. Pietsch.

Oud-conservator Crustacea van Naturalis overleden

Afgelopen vrijdag is Professor dr. L.B. Holthuis op 86-jarige leeftijd overleden aan de aan de gevolgen van een infectie. Lipke Holthuis publiceerde 617 wetenschappelijke werken met een totaal van twee meter aan boeken. Hij wijdde zijn leven aan de taxonomie en systematiek van Kreeftachtigen en was de meest vooraanstaande specialist op zijn vakgebied. Holthuis was sinds 1941 verbonden aan Naturalis, eerst als assistent conservator van ongewervelden, later, vanaf 1950, als conservator Crustacea. Hoewel hij in 1986 officieel met pensioen ging, was hij tot vier weken voor zijn overlijden nog dagelijks in Naturalis te vinden.

De tegenwoordige systematische kennis van verschillende groepen kreeftachtigen is grotendeels gebaseerd op zijn werk. Holthuis bouwde in Naturalis mee aan een van de belangrijkste collecties kreeftachtigen ter wereld.

Voor zijn inspanningen ontving hij vele onderscheidingen. Zo werd hij bij zijn pensionering koninklijk onderscheiden met het officiersschap in de Orde van Oranje Nassau.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×