Zwerfafval stoort ondernemers in Pieterskerkchoorsteeg. Zij vragen in een brief aan de wethouder om verbetering van hun wijk. (foto:Christa Kroon)

Ondernemers: "Maak Pieterskwartier aantrekkelijker"

Ruim 50 ondernemers uit het Pieterskwartier roepen de nieuwe wethouder Binnenstad Pieter van Woensel (VVD) op om hun deel van de binnenstad aantrekkelijker te maken voor het winkelend publiek. Zij willen onder andere een betere bewegwijzering en het verplaatsen van het verkeerslicht op de Breestraat ter hoogte van de Pieterskerkchoorsteeg. Verder willen zij een verzamelbord plaatsen op de Breestraat om meer publiek naar hun winkelsteeg te trekken. De maatregelen zouden volgens de ondernemers met een bijdrage van het Centrummanagement kunnen worden gefinancierd.

De strengere regels voor gevelreclame zijn directe aanleiding voor het verzoek. “Ik ben me doodgeschrokken van de brief die ik begin dit jaar kreeg van de gemeente. Daaruit bleek dat ik het bord op de Breestraat, bedoeld om winkelend publiek naar mijn winkel te leiden, moest weghalen. Terwijl ik dat bord gewoon keihard nodig heb”, aldus woordvoerder Christa Kroon van breiwinkel Ribbels. De nieuwe regels leiden voor de betrokken ondernemers tot omzetverlies, zo bleek uit navraag die zij deed in de wijk.

De onvrede bleek bovendien groter dan dat. Regelmatig meldden winkeliers problemen in de wijk bij de gemeente, zonder aanwijsbaar resultaat. Vervuiling door zwerfaval, slechte straatverlichting, het ontbreken van fietsrekken, het leide niet tot actie aan de kant van de gemeente. De brief aan de wethouder moet nu tot verbetering leiden. Ter ondersteuning werd ook de raadscommissie afgelopen dinsdag ingelicht.

Centrummanager Joost Bleijie bevestigt dat financiele hulp mogelijk is, mits er eerst een winkeliersvereniging wordt opgericht. “De verwijsborden op de Breestraat zijn met de nieuwe regelgeving inderdaad niet meer mogelijk. Maar er zijn andere manieren om de vindbaarheid van deze winkels te verbeteren.” Overigens verbaast het Bleijie dat de ondernemers verrast werden door de nieuwe regels. Het Modellenboek Gevelreclame kwam tot stand na overleg met ondernemers in de binnenstad. Ook ondernemers in het Pieterskwartier kregen een uitnodiging voor dat overleg.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×