Eén voordeel heeft Lenferink wel bij de vermissing. Die heeft een positieve invloed op zijn BMI. Tijdens zijn eerste Koninginnedag als burgemeester van Leiden liet hij op de Breestraat zijn Body Mass Index berekenen. 1.83 Meter en 93 kilo "Oeps... iets te zwaar. Zonder ambtsketen is het precies goed," aldus Lenferink toen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Burgemeester Lenferink is ambtsketen kwijt

Sinds vorige week wordt de ambtsketen van burgemeester Lenferink vermist. De uit 1931 stammende ambtsketen is destijds vervaardigd door de Leidse zilversmid Matthijs Brinks. De oorspronkelijke burgemeestersketen komt uit 1853, maar werd bij de stadhuisbrand van 1929 zo erg beschadigd, dat hij niet meer bruikbaar was. Burgemeester Lenferink heeft de ambtsketting vorige week maandag rond 20.00 uur opgeborgen in zijn tijdelijke werkkamer op het Stadhuis. Toen hij de keten de volgende avond voor de raadsvergadering wilde pakken bleek deze verdwenen. Een uitgebreide zoektocht heeft niets opgeleverd, waarop de gemeente vandaag aangifte heeft gedaan van de vermissing. Diefstal wordt niet uitgesloten, omdat tussen het moment van opbergen en de vermissing de gerestaureerde burgemeesterskamer weer in gebruik genomen werd. Alle meubels en dergelijke zijn toen weer terugverhuisd, waarbij mogelijk iemand zijn of haar slag heeft geslagen.

In 2001 werd de burgemeester Amy Koopmanschap van Zoeterwoude ook al eens slachtoffer van diefstal van haar ambtsketen. Zij kreeg toen van Leiden een leenexemplaar. Leiden hoeft nu niet bij Zoeterwoude aan te kloppen voor een wederdienst, want toevallig heeft de gemeente vorig jaar een kopie-keten laten maken.

Lenferink baalt ondertussen stevig van de vermissing: “Ik heb er fors buikpijn van dat de ambtsketen weg is. Zoiets hoop je als burgemeester nooit mee te maken. Vorig jaar is er een kopie van de ambtsketen vervaardigd zodat ik niet zonder hoef te zitten, maar de originele ambtsketen is mij dierbaar, die heeft sterke historische waarde.”

Leiden ambtsketen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×