Geen legalisering Koppenhinksteeg, pand in verkoop

Het nieuwe college van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks draait de voorgenomen legalisering van de activiteiten van de Vrijplaats Koppenhinksteeg terug. Zodra het al decennia lang gekraakte pand is ontruimd, gaat het in de verkoop. Woordvoerder Marco van Duijn van de gebruikers van het pand is laaiend. Hij verwijt Leiden onbehoorlijk bestuur omdat eerder is toegezegd te legaliseren. Hij is niet van plan om te wijken en ziet een juridische strijd met vertrouwen tegemoet. Verantwoordelijk wethouder Pieter van Woensel (VVD) laat van zijn kant weten dat ook de gemeente sterk staat bij een gang naar de rechter. Hij wacht met maatregelen tot de gemeenteraad zich heeft uitgesproken.

Bijna een jaar na de notitie Legalisering Koppenhinksteeg, in april 2007 gepresenteerd door toenmalig wethouder Ruimtelijke Ordening Marc Witteman (PvdA), gaat er dus een forse streep door de plannen. Witteman, wel aangebleven in de nieuwe wethoudersploeg maar niet langer verantwoordelijk voor dit dossier, schetste destijds de kaders van een overeenkomst met Ons Doel. De corporatie zou het pand overnemen voor één euro en renoveren voor ongeveer 1,2 miljoen euro. Gebruikers zouden vervolgens huur gaan betalen, een negatief exploitatieresultaat werd aangezuiverd door de gemeente. Dat tekort werd door Witteman toen geschat tussen de 305.000 en 460.000 euro. Ons Doel kwam in oktober 2007 tot een heel ander plaatje. Er zou minimaal 900.000 euro nodig zijn, het gevolg van bouwkostenstijging en nog niet eerder geraamde cascoherstelwerkzaamheden.

Daarna is verder onderhandeld tussen gemeente en corporatie, naar nu blijkt zonder resultaat. Bovendien trad een nieuwe coalitie aan, met partijen als de VVD en het CDA die zich eerder tegen de legalisering van de Vrijplaats uitspraken. De nieuwe coalitie wilde de bijdrage van de gemeente beperken tot de in april 2007 ingeschatte 460.000 euro. Ons Doel zocht naar mogelijkheden om het gat tussen dat bedrag en de 900.000 euro te dichten maar kwam niet verder dan 775.000 euro. Het informeerde de gemeente op 12 maart dat zonder een extra bijdrage van de kant van de gemeente zij geen mogelijkheden zien om het pand te beheren.

Wethouder van Woensel liet dinsdag nog wel weten dat dit college waardering heeft voor een aantal van de huidige activiteiten in het pand. Hij acht het voortbestaan daarvan wenselijk, al zijn de gebruikers zelf verantwoordelijk voor huisvesting. Hij wilde niet zeggen welke van de activiteiten hij bedoelde. Het college is eventueel bereid hen met een beperkte financiële bijdrage te helpen bij het vinden van een andere locatie. Vrijplaats woordvoerder Van Duijn laat weten dat onbespreekbaar te vinden. “We zitten al sinds 1969 in de Vrijplaats en zijn niet van plan voor de gemeente te wijken.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×